Pět věcí, které byste měli vědět o WTA Elite Trophy

- Petr Šístek

Oči tenisových fanoušků se spolu s blížícím se závěrem sezony upínají zejména k Turnaji mistryň v Singapuru, který vypukne již na konci příštího týdne. Tenistky, kterým ale účast na tomto prestižním klání těsně unikla, nemusí smutnit. Mohou se totiž v listopadu zúčastnit WTA Elite Trophy v Ču-chaji.

O co jde?

Jedná se o prestižní tenisové klání pro hráčky, které se nekvalifikovaly na Turnaj mistrů. Nazývat jej turnajem útěchy by ale nebylo úplně spravedlivé, neboť při vyrovnanosti současného ženského tenisu se i zde utkají velmi kvalitní hráčky. V letošní sezoně proběhne teprve druhý ročník turnaje v tomto formátu, jelikož WTA Elite Trophy vloni nahradilo předchozí WTA Tournament of Champions, který se konal v Sofii, a účastnily se jej vítězky podniků WTA International v předchozí sezoně. WTA Elite Trophy probíhá v Ču-chaji a má jiný postupový klíč.

Kdo zde bude hrát?

Na turnaj jsou zvány tenistky, které se nekvalifikovaly na Turnaj mistrů. Právo startu mají i případné náhradnice Turnaje mistrů, které by do něj v jeho průběhu zasáhly. Pořadatelé mají rovněž právo udělit divoké karty, které obvykle obdrží domácí tenistky. Jedinou jistou účastnicí letošního ročníku je v tuto chvíli Petra Kvitová. Naopak z hráček, které pozvánku obdrží, jistojistě nepřijede Victoria Azarenková, která se rozhodla založit rodinu.

Jaký je herní systém?

Turnaje se zúčastní dvanáct hráček, které budou rozděleny do čtyř tříčlenných skupin. Každá z tenistek se ve skupině utká s oběma soupeřkami a do další fáze turnaje postoupí pouze vítězky skupin, které se utkají v následném semifinále a finále. Souběžně probíhá i turnaj ve čtyřhře, kterého se zúčastní šest párů. Ty se střetnou dvou tříčlenných skupinách a jejich vítězové spolu poměří síly ve finále.

O co se bude hrát?

Na WTA Elite Trophy lze získat body do žebříčku WTA. Za každou výhru ve skupině si hráčka připíše 120 bodů, za postup do finále je dalších 200 bodů a vítězka turnaje si k zisku ze základní skupiny připočte 460 bodů. Zajímavostí je, že zde tenistky získají body i za prohrané zápasy, konkrétně 40 za každou prohru v základní skupině. Nezanedbatelné jsou také štědré finanční výhry. Odměna za vyhraný zápas ve skupině činí 92 500 amerických dolarů, vítězka turnaje si pak kromě zisku ze základní skupiny odveze navíc rovných 450 tisíc dolarů.

Česká stopa

Na loňském prvním ročníku výrazného úspěchu dosáhla Karolína Plíšková, když po rozpačitém závěru sezony dokázala ve skupině přehrát Jankovičovou i Erraniovou a přemožitelku nakonec našla až ve finále, v němž podlehla Venus Williamsové po setech 5:7 a 6:7(6). V letošní sezoně se na její úspěchy pokusí navázat jistojistě Petra Kvitová a možná i Barbora Strýcová, která by se navíc mohla představit i ve čtyřhře.