Kvitová bere semifinále s vděkem: Mohla jsem taky sedět u televize a už nikdy nehrát

- Johan Čáp

Snová a nečekaná jízda Petry Kvitová na French Open skončila těsně pod vrcholem. Česká žebříčková dvojka se popasovala na neoblíbeném grandslamu se zimou, vlhkem i zrádnou antukou. Nad jejími výkony žasli experti i její trenér Jiří Vaněk. Konečnou pro rodačku z Fulneku ovšem byla zástupkyně nastupující generace, vítězka posledního Australian Open Sofia Keninová.

„Být 14 dní stoprocentně připravená je hrozně psychicky náročné. Dost mentálních sil mi sebralo čtvrteční čtvrtfinále. Na začátku jsem byla i teď v pátek zase nervózní a ztuhlá,“ přiznala Kvitová v útrobách Kurtu Philippa Chatriera. To se projevilo i na skóre, 21letá Američanka brzy vedla 4:1. „Pak jsem se uvolnila a začala hrát trochu lépe. Snažila jsem se bojovat o každý míč a čekat na šanci,“ popisovala Češka. 

Keninová i přes výkyvy, kdy několikrát zlostí praštila raketou o zem, ovšem dokázala hrát stabilně, bez většího počtu fatálních chyb.

Kvitová se nicméně ještě vzmohla za stavu 4:5 ve druhém setu, kdy soupeřku brejkla. Avšak dcera ruských emigrantů koncovku zvládla zkušeně a ukončila zápas bez nutnosti tiebreaku. „Uhrála si to. Byla na kurtu tou lepší,“ uznala Kvitová.

Dvojnásobná wimbledonská vítězka byla po porážce spíše pozitivní. „Zatím mi další grandslamové vítězství asi není souzené, ale budu makat dál. French Open nikdy nebyl můj silný grandslam, takže jsem semifinále nečekala,“ prohlásila.

„Jsem za to hrozně vděčná. Po tom všem, co jsem si prožila. Taky jsem se na tento turnaj mohla dívat v televizi a nikdy už nehrát tenis,“ vzpomněla znovu zlomový moment jejího života i kariéry – tedy prosinec 2016, kdy jí v prostějovském bytě pořezal levou paži pravomocně odsouzený recidivista Radim Žondra.

Jaké bude ale finále bez ní? „Určitě zajímavé! Souboj dvou mladých hráček. Sofia bude favoritkou, ovšem Iga hraje v Paříži neskutečně. Vždyť porazila i Simonu Halepovou,“ láká Kvitová na sobotní souboj, který se jí už týkat nebude.

Česká tenistka se totiž přesune zpět do Česka, kde by měla pokračovat přípravou na halový turnaj J&T Banka Ostrava Open, který je zařazen do prestižní kategorie WTA Premier. Podle zákulisních informací je velká pravděpodobnost, že díky výjimce Ministerstva zdravotnictví České republiky se za přísných hygienických opatřeních ženská špička do Ostravar Arény podívá.

„Plánuju nastoupit, snad se bude hrát,“ věří Kvitová. Start zřejmě nejprestižnější tenisové akce na území České republiky od Laver Cupu je naplánován už na 17. října.

Roland Garros, Paříž (FRA, 38 000 000 EUR, antuka)
Semifinále dvouhry žen
Sofia Keninová (USA, 6.) – PETRA KVITOVÁ (11.) 6:4, 7:5