Po 81 letech si Polka zahraje finále Roland Garros. A snad se dívala i kočka

- Michal Hladký

Dlouhých 81 let trvalo polským tenistkám, než se některá z nich probojovala do finále Roland Garros. Dokázala to až devatenáctiletá Iga Šwiateková, která porazila v semifinále Argentinku s ukrajinskými kořeny, Nadiu Podorskou, a to po setech 6:2 a 6:1.

Píše se červen roku 1939. Nad Polskem se pomalu stahují mračna, blíží se totiž zářijový vpád německých vojsk k našim východním sousedům. Poláci zatím netuší, co je v příštích letech čeká. A mohou si tak užívat historický sportovní okamžik – rodačka z Krakova, Jadwiga Jędrzejowská, se probojovala do finále Roland Garros.

V něm prohrála, přesto se nesmazatelně zapsala do dějin polského tenisu. V ten moment si jen málokdo dokázal představit, že další Polka se ve finále slavného turnaje ocitne až v roce 2020, jednaosmdesát let po slavném tažení Jędrzejowské.

Iga Šwiateková hraje životní turnaj. V semifinále porazila Argentinku Nadiu Podorskou po setech 6:1 a 6:2, když v obou sadách na kurtu jasně dominovala. Nejvíce tento fakt podporuje statistika vítězných míčů – 23:6 ve prospěch talentované Polky.

A i když byla polská tenistka dojatá, tak si v pozápasovém rozhovoru našla čas na odlehčení. Kromě poděkování trenérskému týmu a rodině vyslala vzkaz pro svého čtyřnohého mazlíčka: „Doufám, že se dívala i má kočka!“

Šwiateková je prostě sympaťačka každým coulem. Už teď se v její domovině jiné jméno neskloňuje. Je těžké si představit, jak by to v Polsku vypadalo, kdyby jejich reprezentantka slavný grandslam ovládla.

A když jsme už u těch kočkovitých šelem, tak je záhodno zmínit finálovou soupeřku Šwiatekové. Tou bude vítězka zápasu mezi českou lvicí Petrou Kvitovou a Američankou Sofií Keninovou.

Roland Garros, Paříž (FRA, 38 000 000 EUR, antuka)
Semifinále dvouhry žen
Iga Šwiateková (POL, 54.) – Nadia Podoroská (ARG, 131.) 6:2, 6:1