Loni challengery, teď grandslam. Italský teenager se opět zapisuje do historických tabulek

- Marek Bartošík

Jannik Sinner. Tohle jméno si stojí za to zapamatovat. Italský mladík se totiž v poslední době stále více prosazuje na mužském okruhu ATP. Na Masters v Římě si vyšlápl na Stefanose Tsitsipase, v Paříži mu skvělé výkony vynesly postup do čtvrtfinále. Stal se tak nejmladším účastníkem této fáze grandslamu za posledních devět let!

David Goffin, Benjamin Bonzi, Federico Coria ani Alexander Zverev nedokázali na Roland Garros najít recept na Jannika Sinnera (75.), který ztratil set pouze s posledním jmenovaným.

Italský teenager se díky skalpu světové sedmičky Zvereva stal nejmladším grandslamovým čtvrtfinalistou od Wimbledonu 2011, kdy bral tenis vážně a favority proháněl osmnáctiletý Bernard Tomic.

V Paříži se nikdo tak mladý mezi nejlepších osm dlouho neprosadil, Sinnera (19 let a 49 dní) trumfuje až Novak Djokovič z roku 2006 (tehdy mu bylo 19 let a 14 dní).

„Být ve čtvrtfinále je samozřejmě skvělé. Rekordy ale nějak neřeším. Chci zkrátka hrát dobře každý zápas, vždy se snažím vyhrát,“ zmínil své stanovisko Sinner.

Devatenáctiletý Ital na sebe výrazně upozornil už loni, kdy jako druhý nejmladší hráč v historii vyhrál tři challengery v sezóně (prvním je toho času sedmnáctiletý Richard Gasquet). Aby toho nebylo málo, Sinner ještě v listopadu triumfoval na Next Gen ATP Finals v Miláně.

Svěřenec zkušeného krajana Riccarda Piattiho, jenž dříve vedl Marii Šarapovovou či Richarda Gasqueta, nastoupí v úterý do čtvrtfinále Roland Garros proti dvanáctinásobnému šampionovi Rafaelu Nadalovi. Malým paradoxem je, že právě italský debutant je ze zmíněné dvojice na turnaji dosud neporaženým (Nadal má bilanci 97:2, Sinner 4:0).

Mladičký outsider může jít do zápasu s vědomím, že nemá co ztratit. Už postupem mezi osm nejlepších si zajistil posun do Top 50 v žebříčku (dosud byl nejlépe na 68. místě). Zato od Nadala, útočícího na 20. grandslamový titul, se očekává pouze a výhradně postup.