S Francií pade na pade, ale teď chci do Ču-chaje, plánuje postupné krůčky Strýcová

- Jan Vojkůvka

Během oznámení nominace na finále Fed Cupu proběhla také tisková konference s Barborou Strýcovou, aktuální českou trojkou, která samozřejmě ve výběru Petra Pály neschází. A tradičně se jednalo o velmi živou debatu, v níž Strýcová několikrát rozesmála zástup novinářů.

Sezona WTA se pomalu chýlí ke konci. Poslední turnajový týden s jasným vrcholem v Moskvě, následně dva turnaje pro nejlepší tenistky na žebříčku a... Velmi očekávané finále Fed Cupu, ve kterém se české tenistky utkají o další triumf s nebezpečnou Francií!

Do Francie se těším. Bude to těžký zápas, jelikož hraje Mladenovicová a Garciová. Ale my zkušenosti z finále máme a myslím, že to je hratelné,“ věří Strýcová. „Prostě pade na pade,“ zasmála se.

Ještě předtím, než se však začne plně zaobírat reprezentačními povinnostmi ve Fed Cupu, čeká na Strýcovou závěr sezony. A to závěr po velmi těžké asijské šňůře turnajů, na nichž sbírala úspěchy zejména ve čtyřhře, ale neztratila se ani v singlu, v němž vybojovala čtvrtfinále ve Wu-chanu, kde absolvovala čtyři třísetové zápasy. „Můj tenis je dřina, takže jsem zvyklá,“ smála se Strýcová.

Celá túra v Asii byla náročná, protože jsem hrála na všech turnajích i debla a hrály jsme, kromě posledního turnaje, až do konce. Jsem ráda za to, že ty zápasy byly a že byly úspěšné. Musím říct, že jsem docela unavená. Tolik zápasů jsem v žádné sezoně nehrála. Tělo si musí zvyknout, ale teď jsem taková pozitivně vyčerpaná,“ usmála se.

I přes náročný program se však k další práci příliš nutit nemusí a jejím jasným cílem je kvalifikovat se na druhý ročník turnaje WTA Elite Trophy, podniku pro hráčky od 9. místa níže, které se nedostaly do Singapuru. „Trénuji na to, abych hrála dobře v Moskvě a kvalifikovala se do Ču-chaje, což je takové pěkné nucení. Já se těším, že Moskva rozhodne, jestli se tam dostanu nebo ne.

Pro to, aby se Barbora na čínský turnaj podívala, potřebuje skončit do 20. místa na žebříčku. V rámci WTA Race to Singapore se dá vyčíst, že Strýcová má poměrně pohodový náskok 260 bodů na jedenadvacáté místo Kiki Bertensové. Jistotu však rozhodně nemá, kupříkladu Ruska Pavljučenkovová či Dánka Wozniacká ji stále mohou přeskočit a jediným "žolíkem" v rukávu je fakt, že z pořadí bude vyřazena Victoria Azarenková. Navíc se hovoří o udělení divoké karty Číňance Čang, 27. hráčce světa, což by ukrojilo jednu pozici pro žebříčkově kvalifikované.

Sama Strýcová si však příliš hlavu neláme s propočty a úvahy na to, co musí a nemusí uhrát se nechce zabývat. „Potřebuji hrát dobrý tenis. Nevím, co přesně potřebuji, dopodrobna to ví můj trenér, já se na to nedívám. Znervózňovalo by mě, kdybych veděla, kolik potřebuji uhrát bodů a kolik má ta přede mnou,“ přiznala.

Strýcová si tak vybrala týdenní odpočinek po návratu z Asie, ač měla původně startovat na probíhajícím turnaji v rakouském Linci. Vedly ji k tomu, samozřejmě, taktické důvody. „Je to poslední, nebo předposlední, turnaj sezony a je potřeba se namotivovat. Proto jsem se taky odhlásila z Lince, aby mi zbyly nějaké síly na Moskvu, a kdyby se mi podařilo kvalifikovat do Ču-chaje, tak abych byla konkurenceschopná.

Na poslední měsíce sezony spojila ve čtyřhře síly s fenomenální Saniou Mirzaovou a jejich spolupráce přináší kýžené plody úspěchu. Tituly v Cincinnati a Tokiu, finále ve Wu-chanu... A ve hře byla i účast na turnaji mistryň, kde nakonec ale Mirzaová bude hrát s Hingisovou. „My jsme skončily po čtyřech turnajích jedenácté v Race (žebříček Race To Singapore, pozn. redakce). Kdyby se nám podařil Peking, tak bychom se kvalifikovaly. A kdybychom se kvalifikovaly, tak bychom hrály spolu,“ vysvětlila Strýcová.

Ale kvalifikovaly jsme se do Ču-chaje!“ Povyskočila na židli. „Takže ona by mohla hrát v Singapuru i Ču-chaji,“ upozornila česká tenistka. Takový scénář však vzhledem k náročnosti celé sezony není příliš reálný.

Začaly jsme vítězstvím v Cincinnati, což je obrovský turnaj. Pak celkově, čtvrtfinále na US Open, vyhrané Tokio. Povedlo se nám to a uvidíme, jak to bude dál,“ přemítá nad budoucností deblové spolupráce s Mirzaovou.

Po dlouhém cestování na turnajích si Strýcová užívá obyčejných radostí mladé ženy. „Jsem spíš doma, protože se mi nikam nechce. Ale v lese jsem byla načerpat energii. Těšila jsem se nejvíc na české jídlo, na svojí postel, rodinu, kluka,“ podotkla Strýcová.

Až se bude ohlížet za letošní sezonou, ve svých statistikách si ji zaškrtne jako nejlepší sezonu kariéry. Vyhrála 39 zápasů, k nimž přidala 22 porážek, vše však na největších turnajích na okruhu WTA, k čemuž přidala 36 výher a 15 porážek ve čtyřhře, v níž nasbírala tři tituly. Na žebříčku se vyhoupla do elitní dvacítky světa. „Když to shrnu, tak to životní sezona je. Odehrála jsem za svoji kariéru nejvíc zápasů, navíc si myslím, že stabilně. Neměla jsem takové výkyvy, jako že bych prohrála třikrát v prvním kole. Hodně mi v tom pomáhá můj trenér, který mě bičuje od rána do večera, ale je to potřeba a ta spolupráce mě baví,“ dodala.