Zahrával si se zdravím? Zverev šel do osmifinále s horečkami

- Jan Vojkůvka

Světová sedmička Alexander Zverev po překvapivé porážce v osmifinále s Italem Jannikem Sinnerem (3:6, 3:6, 6:4, 3:6) přiznal, že do zápasu šel nemocný. V chladném pařížském počasí si tak zahrával s vlastním zdravím. Navíc tím v době pandemie koronaviru ohrozil i své okolí.

„Jsem nemocný. Nemohu moc dýchat, což asi slyšíte z mého hlasu, a mám horečku,“ odhalil po zápase na tiskové konferenci, kde si ponechal na ústech roušku, byť nebyl s nikým v přímém kontaktu.

Zverev měl dle svých slov zdravotní problémy už v pátek a v sobotu se jeho stav zhoršil. Jeho teplota vystoupala nad 38 stupňů. I tím vysvětluje, proč proti Italu Sinnerovi nepředvedl adekvátní výkon.

„Po zápase s Cecchinatem (ve 3. kole) mi nebylo vůbec dobře. Ani teď nejsem v nejlepším fyzickém stavu. Myslím, že to mělo trochu vliv na dnešní zápas,“ podotkl Zverev.

V souboji s devatenáctiletým soupeřem, který poprvé v kariéře prošel do osmifinále grandslamu a svůj výsledek v neděli ještě vylepšil, bojoval přes tři hodiny, zaznamenal 47 nevynucených chyb a trefil pouze 20 winnerů.

Že výsledek nebyl pro Němce ještě krutější bylo způsobeno zejména tím, že i Sinner v utkání hodně chyboval. Na jeho kontě se objevilo hned 56 chyb, ke kterým ale zaznamenal 39 vítězných míčků.

Bez ohledu na osmifinálové utkání je ovšem otázkou, zda bylo rozumné, že na kurt nastoupil. A to především v době probíhající pandemie Covidu-19, který se také těmito symptomy nejčastěji projevuje. Navíc podmínky v Paříži nejsou z hlediska počasí vůbec ideální a jeho nedělní vystoupení může mít pro jeho zdraví velmi negativní důsledky.

„Neměl jsem dnes hrát,“ přiznal Němec. Zároveň však dodal, že veškeré jeho testy, stejně jako testy členů jeho týmu, byly negativní. Dle prohlášení FFT měl však Zverev poslední test na Covid dne 29. září, od té doby testován nebyl.

Na sociálních sítích se okamžitě strhla lavina kritiky na pořadatele Roland Garros, kteří měli podle diskutujících zamezit Zverevovi v tom, aby na kurt nastoupil. Osobní zodpovědnost měl přijmout i Zverev, na což upozorňuje Russell Fuller z BBC, který se odvolává na bezpečnostní protokol pařížského grandslamu: „Každý, u koho se projevují symptomy, včetně horečky a dýchacích obtíží, musí zaujmout zodpovědný přístup a nevstupovat do areálu.“

Trochu v pozadí těchto skutečností zůstává devatenáctiletý Sinner. Další z outsiderů, kteří se vzepřeli na turnaji všem papírovým předpokladům a prožívají životní turnaj. Mladý Ital, který Zvereva v osmifinále pokořil, si o postup do semifinále zahraje s Rafaelem Nadalem. Jeho překvapivá pouť na Roland Garros mu už nyní s jistotou vynesla posun do elitní padesátky žebříčku a šanci vyzvat krále pařížského areálu.