Když jste tak dobří, proč nejste na okruhu? Kyrgios vypustil zápas a pourážel diváky

- Jan Vojkůvka

Trapnost, znevážení sportu, bučení a arogantní výkřiky. Takový typický den, kdy Nicka Kyrgiose zrovna tenis přestane bavit. Tentokrát to ale v Šanghaji trochu přehnal a na jeho bedra se snáší kritika ze všech stran, okořeněná hrozbou opravdu vysoké pokuty. Tenisový dvorec není cirkus, ale chování některých ho víceméně připomíná, bohužel, dokonale.

Nick Kyrgios, zlobivé dítě australské tenisové školy, opět ukázal svou stinnou stránku. Poté, co ovládl turnaj v Tokiu a hrál výborný tenis, mu něco přelétlo přes nos a zcela svůj triumf degradoval výkony na turnaji Masters v Šanghaji.

Vlastně už po prvním kole, v němž porazil Američana Sama Querreyho, přiznal, že se v Šanghaji nudí. Nic platné nebylo ani to, že Šanghaj patří do elitní skupiny turnajů Masters s obrovskou dotací a porcí bodů. A body Kyrgios potřeboval, pokud chtěl proniknout na turnaj mistrů.

Jenže jedenadvacetiletý tenista se na to, a to doslova, vykašlal a utkání druhého kola s Mischou Zverevem odchodil a prohrál 3:6, 1:6. První vlnu bučení si vysloužil, když za stavu 1:3 proti brejkbolu zaservíroval míček pomalým obloučkem a okamžitě se vydal na lavičku. Pro Zvereva nebylo těžké takový balonek vítězně zakončit, v podstatě proti prázdnému dvorci, takový tréninkový úder.

Rozhodčí to v tu chvíli nevydržel a Kyrgiose napomenul. „To, co děláš, není profesionální. Tohle je profesionální turnaj, tak se tak chovej,“ řekl Kyrgiosovi, který si s tím však hlavu příliš nelámal. Kyrgios se snažil alespoň trochu tenisem bavit, hrál nesmyslné údery mezi nohama, lidsky řečeno zkrátka blbnul. Ovšem zápas jako takový ho příliš nebavil, což potvrdil i ve druhém setu, kdy zavolal na rozhodčího: „Můžeš už konečně ohlásit konec pauzy, abych mohl zápas dohrát a jít domů?“ A to se divákům v Šanghaji nelíbilo.

Do konce utkání zbýval jeden gem, bylo tak nějak jasné, že Zverev zápas ukončí. A diváci se do Australana pustili, bučeli a pískali, mezi hlukem bylo zřetelně slyšet zvolání jednoho z nich: „Měj respekt k tenisu!“ A Kyrgios? Ten si to nenechal líbit: „Chceš přijít na kurt a hrát místo mě? Sedni si, mlč a sleduj zápas,“ pronesl arogantně směrem do hlediště.

Kyrgios prohrál, úmyslně? Těžko říct. Jedna zahraniční sázková kancelář se na základě jeho vypuštění utkání rozhodla dokonce zrušit sázky, které na tento zápas byly vsazeny. Ušlechtilý krok, dalo by se říci. Nebo snad byla právě ona terčem sázek na Zvereva? Mohl Kyrgios utkání snad dokonce, jak se říká, prodat?

Až do takových konspiračních teorií na turnaji Masters bych opravdu nechtěl jít, ale na jedné straně tu máme nesmyslný výkon Kyrgiose a na straně druhé vrácené vklady u sázkové kanceláře. Jakožto vášnivý sázkař jsem se sice tomuto utkání, jak se říká, vyhnul, ale když si člověk dá 1 a 1 dohromady, pouze se vyrojí řada spekulací.

Arogance nekončí, omluva to nezachrání
Tisková konference po utkání se nesla v podobném duchu, v jakém se odehrával samotný zápas. Kyrgios po, skutečně trapných, 50 minutách na kurtu, se snažil své chování obhájit, ale styl, jaký zvolil, nebyl zrovna nejlepší.

„Hrál jsem spoustu zápasů v řadě, fyzicky a psychicky jsem vyčerpaný. Snažím se pracovat na tom, abych byl každý týden konzistentní,“ začal vysvětlovat. Pak ale přišla řeč na publikum a Kyrgios dal jasně najevo, že mu na tom nezáleží, v čemž je hlavní problém celé situaci. „Mám pocit, jako by věděli, o čem mluví a mohli by být na kurtu a stejně úspěšní. Nerozumím tomu. Neví, čím si procházím, nechápu to.

Nic jim nedlužím, je to moje volba. Jestli se vám to nelíbí, já vás nežádal, abyste se přišli dívat. Prostě odejdětě. Pokud jste tak dobří v poskytování rad a tenise, proč nejste tak dobří jako já? Proč nejste na okruhu?“ Ptá se na dálku tenisových fanoušků. „Chcete si koupit lístek? Tak pojďte a dívejte se. Více, že jsem nepředvídatelný. Je to vaše volba. Já vám nic nedlužím. Neovlivní to, jak budu v noci spát,“ uzavřel Kyrgios.

Slova, která nejsou hodna profesionálního sportovce. Ve chvíli, kdy by Kyrgios prohrál po bitvě, nikdo by neřekl ani slovo a vztek by z něho mohl pramenit, potřeboval by ho vypustit. Takto však ukázal, že na fanoušcích mu nezáleží. A to je smutná realita.

Později sice přišla přes jeho Twitter omluva. Kyrgios zpytoval svědomí. „Dnes mi skoro nic nešlo. Umím hrát lépe. Nechci se na nic vymlouvat. Omlouvám se.“ Zůstává však jedna zásadní otázka... Skutečně to napsal Kyrgios? A pokud ano, bylo to z jeho vůle nebo tak učinil na radu některého člena svého týmu?

Tenisové bouřliváky máme rádi, jsou kořením tohoto sportu. Ale ruku na srdce. Čeho je moc, toho je příliš a v Šanghaji to Nick Kyrgios už trochu přehnal...