Proč si držíme čárové rozhodčí? ptá se Djokovič. Budoucnost vidí v technologiích

- Marek Bartošík

Dočkáme se tenisové revoluce? Kontroverzní výroky rozhodčích nejméně ve dvou zápasech na Roland Garros (Shapovalov vs. Carballés Baena, Ruud vs. Thiem) možná spustí razantní změny v bílém sportu. Skupina kolem Dominica Thiema, Stefanose Tsitsipase či Denise Shapovalova, žádající jestřábí oko i pro antukové turnaje, získala podporu světové jedničky Novaka Djokoviče. A srbský tenista šel ve svých úvahách ještě mnohem, mnohem dál…

Jeden přínos Roland Garros 2020 už je nyní jistý – pařížský grandslam zvýšil šanci, že také na antukovém povrchu bude o sporných míčcích rozhodovat jestřábí oko. A možná nejen to.

Impulzem k debatám bylo především podivné rozhodnutí sudího, které Denise Shapovalova velmi pravděpodobně připravilo o postup do třetího kola.

Požadavek na více technologií v bílém sportu podpořil i nejlepší tenista uplynulé dekády Novak Djokovič. „S veškerým respektem k tradici tohoto sportu nevidím důvod, proč by každý turnaj nemohl mít to, co jsme měli v New Yorku,“ řekl třiatřicetiletý Djokovič, jenž se rozhodně nedržel zkrátka.

Sedmnáctinásobný grandslamový šampion měl totiž na mysli systém automatického jestřábího oka, které lidským hlasem ve Flushing Meadows ohlašovalo auty na všech kurtech s výjimkou dvou největších. Američtí pořadatelé tuto variantu zvolili s ohledem na zdravotní rizika během koronavirové krize.

„Technologie je nyní tak vyspělá, že není absolutně žádný důvod, proč bychom měli mít na kurtu čárové rozhodčí. To je můj názor. Samozřejmě rozumím, že technologie je drahá. Nicméně cítím, že k tomu míříme a dříve či později čárové sudí mít nebudeme,“ pokračoval Djokovič.

Právě přítomnost lajnových rozhodčích stála za diskvalifikací srbského hráče v osmifinále nedávného US Open, když jednu z nich na centrálním dvorci nešťastně zasáhl míčkem do krku.

„Když čárové mít nebudeme, pak už asi nezopakuji to, co jsem udělal v New Yorku,“ zmínil s nadsázkou Djokovič.