Konečná, Stane. Držitel divoké karty vyřadil Wawrinku, dokonce mu nadělil kanára

- Marek Bartošík

Pro Stana Wawrinku měl být zápas proti francouzské divoké kartě Hugovi Gastonovi jen splněnou povinností na cestě do dalšího osmifinále na Roland Garros. Realita je však taková, že hvězdný Švýcar na raketě Gastona končí po pětisetové bitvě! Dvacetiletému postupujícímu přitom patří až 239. místo v žebříčku, přičemž dosud nikdy nebyl ani v Top 200.

Plán Stana Wawrinky po obnovení turnajového kolotoče byl jasný – vynecháním amerických akcí včetně US Open ušetří energii, kterou se pokusí zužitkovat na grandslamovém Roland Garros.

Pařížská antuka ale Švýcarovi letos mnoho radosti nepřinesla. Šampion z roku 2015 a finalista ročníku 2017 prohrál ve třetím kole s držitelem divoké karty Hugem Gastonem po třech hodinách a 10 minutách 6:2, 3:6, 3:6, 6:4 a 0:6. Pětatřicetiletý favorit v duelu napáchal hned 74 nevynucených chyb.

Bitvu sledovali z ochozů kurtu Suzanne Lenglenové také fanoušci, kteří podporovali především domácího hráče. „Hlavně díky vám se mi to podařilo,“ poděkoval jim po dovršení senzace Gaston, jenž loni ani předloni na Roland Garros neprošel kvalifikací.

Levorukého Francouze po proměněném mečbolu přemohlo dojetí z obrovského úspěchu. Nicméně už brzy byl připraven odpovídat na dotazy Cédrica Piolineho, semifinalisty turnaje z roku 1998.

Dvacetiletý Gaston už se může těšit na osmifinále, v němž se utká se světovou trojkou Dominicem Thiemem. I kdyby na rozjetého Rakušana nestačil, už nyní má jistý debut v elitní dvoustovce. V živém žebříčku mu nyní patří 157. místo.

Roland Garros, Paříž (FRA, 38 000 000 EUR, antuka)
3. kolo dvouhry
Stan Wawrinka (SUI, 17.) [16] – Hugo Gaston (FRA, 239.) [WC] 6:2, 3:6, 3:6, 6:4, 0:6