Derby českých Barbor = kariérní milník Krejčíkové. Strýcová bojuje s nachlazením

- Johan Čáp

Obě excelentní deblistky, grandslamové šampionky, fedcupové vítězky. Obě Češky, obě Barbory. Tenisové French Open ve 2. kole vidělo nesmírně pikantní české derby, které po sportovní stránce sneslo ta nejpřísnější měřítka. Dramatická bitva mezi Barborou Strýcovou a Barborou Krejčíkovou nakonec skončilo pro někoho překvapivým vítězstvím druhé jmenované ve třech setech, což pro 24letou tenistku znamená jeden z největších milníků singlové kariéry. A možná i ten opravdu přelomový.

„Celý život jsem si přála dostat se do stovky. V nějakých momentech mě to hodně tížilo, že jsem byla hrozně blízko a nikdy se tam nemohla na konci roku dostat. Skoro jsem se smířila, že to případně bude hrozně těžké,“ vyprávěla po vítězství na pařížské antuce Krejčíková, aktuálně 114. hráčka žebříčku WTA.

Díky své výhře nad Strýcovou, světovou sedmatřicítkou, se ale při shodě okolností může chystat na vstup do elitní stovky, to se však uvidí až po konci 2. kola a výsledku kola třetího. Prozatím je okolo hranice světové extratřídy pořádná tlačenice.

„Během koronavirové pauzy jsem se na všechno chtěla podívat jiným pohledem. Debl je už teď priorita a singl hraji proto, že mě to baví a nechci se už nervovat,“ vyprávěla viditelně dojatá Krejčíková. Ta přitom proti Strýcové nezačala nejlépe a brzy prohrávala 1:4. „Ani nevím, jak jsem ten první set potom uhrála. V další sadě se mi stejné manko stáhnout nepodařilo. Na startu třetí sady jsem si zase prohrála servis, ale potom jsem si prostě řekla, že budu bojovat, snažit se hrát každý balon,“ popisovala vítězka klíčové momenty.

Mimochodem – začátek derby zpestřila jedna kuriozita. Na startu první sady zazněla při podání Strýcové obrovská rána nespecifikovaného původu. Na sekundy se dokonce přestalo na všech kurtech v areálu Rolanda Garrose hrát.

„Zrovna jsem servírovala, nahazovala jsem míč na servis a najednou to přišlo. Hrozně jsem se lekla, úplně jsem vyskočila. Chvilinku jsem měla v hlavě, jestli za chvilku nepoběžíme někam pryč,“ vyprávěla vítězka Zlatého kanára 2019. Rána připomínající explozi vyděsila kromě ní i miliony Pařížanů. Později se však ukázalo, že šlo pouze o sonický třesk bojové stíhačky, která překonala nadzvukovou rychlost.

Ve výsledku českého derby nicméně hrál roli spíše zdravotní stav Barbory Strýcové. Tu často mezi výměnami zastihl záchvat kašle a jak přiznala, nebyla po zdravotní stránce v nejlepší formě. „V neděli jsem zjevně nastydla, sedlo mi to na průdušky. Hůře se mi dýchá, někdy mě bolí na prsou, praská mi v uších,“ sípala na tiskové konferenci. „Výsledek ale na to svádět rozhodně nechci.“

Do čtyřhry s parťačkou Sie Su-Wej nicméně nastoupí. „Bude to náročné, ale zabojujeme. Mámě celkem těžký los, navíc se nám nikdy v Paříži moc nedařilo.“ Česko-tchajwanské duo coby první nasazené čeká ve čtvrtek souboj s americko-australským párem Sanchezová, Sharmaová. 

Roland Garros, Paříž (FRA, 38 000 000 EUR, antuka)
2. kolo dvouhry
BARBORA STRÝCOVÁ (37.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (114.) 4:6, 6:3, 3:6