Roland Garros: Macháč vybojoval postup do hlavní soutěže! Martincová na Erraniovou nestačila

- Redakce

Na antukovém Roland Garros se v pátek rozhodovalo o úspěšných kvalifikantech a kvalifikantkách. Debutant Tomáš Macháč na kurtu číslo 10 zvládl fyzicky i psychicky náročné utkání proti Fredericu Ferreirovi Silvovi a zajistil si místo v hlavní soutěži. Tereza Martincová nevyzrála na velezkušenou antukářku Saru Erraniovou, finalistku turnaje z roku 2012. Sebastian Korda, jenž je synem bývalého českého tenisty Petra Kordy, porazil v atraktivním souboji hvězdu českých challengerů Aslana Karaceva.

Macháč si zahraje hlavní soutěž Roland Garros!
Debutant na seniorském grandslamu Tomáš Macháč (252.) porazil ve finále kvalifikace Roland Garros Frederica Ferreiru Silvu (193.) 7:6(6), 6:4 a postupuje do hlavní soutěže! Devatenáctiletý český tenista předvedl v klíčovém utkání nebojácný výkon. Spoustu míčků dohrával na síti, kde uspěl v 21 z 24 pokusů.

Čech odvrátil v prvním setu na returnu za stavu 5:6 a 30:40 setbol portugalského soupeře. Na cestě za velkým úspěchem ho nezastavila ani dešťová přeháňka, která začala za stavu 7:6(6), 5:4 a 30:30 při podání Macháče. Ten po přibližně půlhodinové pauze odvrátil brejkbol a zápas dotáhl přes tři shody do vítězného konce.

„Bylo to o pár balónech. V prvním setu servíroval na vítězství v setu, tam jsem to skvěle zvládl. V tiebreaku jsem dobře začal, ale on potom v koncovce srovnal na 6:6. Nakonec rozhodovaly maličkosti,“ uvedl Macháč, který si pohlídal důležité momenty duelu.

„V prvním setu jsem měl i trochu smůlu, že mi to tam často o malý kousek nespadlo. Říkal jsem si, že když mi přeruší zápas za stavu 7:6, 5:4 a 30:30 na servisu, tak se nic neděje. Kdybych byl minus set, bylo by to něco jiného. Byl jsem pod lehkým stresem, ale on byl určitě pod větším,“ doplnil šťastný kvalifikant.

Macháč při své první účasti na grandslamu dospělých neztratil ve třech kvalifikačních kolech ani set. V prvním kole hlavní soutěže si zahraje proti 27. nasazenému Tayloru Fritzovi (29.). Dvaadvacetiletý Američan preferuje rychlejší povrchy, na nedávném US Open postoupil do 3. kola, stejně si vedl na posledním Australian Open. Naopak na antuce oba své dosavadní zápasy v roce 2020 prohrál ve dvou setech, a sice s Pablem Cuevasem (64.) a Stefanem Travagliou (73.).

Martincová ve finále kvalifikace neuspěla
Tereza Martincová (121.) neprošla kvalifikací Roland Garros ani na pátý pokus. Letos se poprvé probojovala až do posledního kola, v něm však podlehla někdejší finalistce turnaje Saře Erraniové (150.) za hodinu a 33 minut 3:6 a 5:7.

Zkušená Italka tradičně málo chybovala a skvěle bránila, výrazně si také pomáhala kraťasy. Česká tenistka po svém prvním podání uhrála jen 40 procent výměn, po druhém servisu měla úspěšnost 38 procent.

„Bylo to dost o podmínkách, ve kterých se hrálo. Hrozně foukalo, takže moje zbraně byly úplně vymazány. Servis jsem tam jenom házela, aby to šlo do kurtu. Ona hodně běhá a vrací, přišlo mi nemožné zabít balón,“ hodnotila na videokonferenci Martincová, jíž dělaly problémy i precizní kraťasy Erraniové.

„Možná jsem to mohla víc vidět. Ona je ale chytrá, věděla, kdy je zahrát. Používala je proti větru, takže skákaly směrem k síti. I když jsem tam třeba byla, tak jsem to jen přepinkla a ona výměnu ukončila. Navíc se mi k nim těžko vybíhalo, vítr odfoukl dost antuky a povrch byl jako kluziště,“ zmínila česká tenistka.

Martincová je podle svých slov nyní čtvrtá v pořadí na místo šťastné poražené. Jedna tenistka už se do hlavní soutěže dostala. Pokud by se další tři hráčky odhlásily, případně musely kvůli jiným nepříjemnostem odstoupit, pak by pětadvacetiletá Češka ještě dostala druhou šanci.

„Samozřejmě nepřeju nikomu nic zlého. Nejraději bych sice odletěla domů, ale vyčítala bych si, kdyby se tady něco stalo,“ doplnila.

Vybrané páteční zápasy na Roland Garros

Finále kvalifikace
TOMÁŠ MACHÁČ (252.) – Frederico Ferreira Silva (POR, 193.) 7:6(6), 6:4
Marco Cecchinato (ITA, 110.) – Kimmer Coppejans (BEL, 161.) 6:1, 6:2
Andrej Kuzněcov (RUS, 570.) – Jack Sock (USA, 302.) 6:7(5), 6:7(4)
Aslan Karacev (RUS, 116.) – Sebastian Korda (USA, 211.) 5:7, 2:6
Marta Kosťuková (UKR, 119.) – Kurumi Naraová (JPN, 148.) 6:0, 1:6, 6:2
Věra Zvonarevová (RUS, 182.) – Monica Niculescuová (ROU, 141.) 0:6, 6:3, 3:6
TEREZA MARTINCOVÁ (121.) – Sara Erraniová (ITA, 150.) 3:6, 5:7

Kompletní páteční výsledky kvalifikace Roland Garros naleznete zde.