Bývalá světová dvanáctka v netradiční roli. Slavný tenista si ji vyzkoušel po 30 letech

- Jan Vojkůvka

Středeční program ve Štrasburku nenabídl pouze porci porci kvalitního tenisu, ale také jeden velký návrat na kurty. Ačkoliv v trochu odlišné roli. Do té se vrhl bývalý 12. hráč světa Paul-Henri Mathieu, který si poprvé od roku 1990 vyzkoušel roli sběratele míčků.

Francouzská tenisová hvězda se objevila na kurtu zrovna ve chvíli, kdy o postup do čtvrtfinále usilovala současná světová dvanáctka Aryna Sabalenková. Mathieu v tu chvíli navázal na svou práci, kterou zde vykonával před dlouhými třiceti lety.

„Byl to skvělý způsob, jak složit hold WTA k jejímu padesátiletému výročí,“ řekl Mathieu v rozhovoru pro lokální média. „Navíc jsem už na stejném turnaji míčky sbíral. Bylo to v letech 1989 a 1990, byl jsem sběračem v Hautepierre (čtvrť ve štrasburku, kde se dříve hrálo).“

Svou staronovou roli si osmatřicetiletý bývalý tenista užil. A to i přes dost náročné podmínky, které rozhodně svým nástupcům v rolích sběračů nezávidí.

„Bylo to docela těžké, dělal jsem u základní čáry na straně, kde mi neustále svítilo sluníčko do očí,“ smál se Mathieu. „Navíc, kvůli opatřením proti Covidu mohou být na kurtu jen tři sběrači. Nejvíc práce tak odmakal kluk u sítě. Byl hrozně dobrý a šikovný,“ ocenil Francouz.

Mathieu, který sledoval vítězství Sabalenkové nad Blinkovovou po setech 1:6, 6:4, 6:2, ukončil svou tenisovou kariéru v roce 2017. Kromě toho, že ve světovém žebříčku vystoupal až na 12. místo, si připsal také čtyři tituly na okruhu ATP, ke kterým přidal rovněž jednu trofej na challengeru.

Během kariéry si vydělal přes 6 milionů dolarů, zapsal 10 výher nad členy elitní světové desítky a hned 12 z posledních 15 odehraných sezon zakončil jako člen TOP 100.