Roland Garros: Macháč prožil vítěznou premiéru! Rosol otáčel zápas

- Redakce

Tři čeští tenisté vstoupili v pondělí do kvalifikace Roland Garros. Tomáš Macháč svůj premiérový zápas v grandslamových bojích o hlavní soutěž zvládl a porazil ve dvou setech Juliana Lenze. Postup slaví i Lukáš Rosol, jenž otočil duel s Portugalcem Sousou. Končí naopak Zdeněk Kolář, který nevyužil mečboly.

Macháč zažil vítěznou premiéru
Poprvé v kariéře se v kvalifikaci grandslamového turnaje představil Tomáš Macháč, který se na Roland Garros dostal jako náhradník a svou šanci využil dokonale. V utkání s Němcem Julianem Lenzem vyhrál 6:2, 7:5.

Ve druhém setu se přitom devatenáctiletý Čech dostal do velkých problémů, když prohrával 0:3 a čelil dalším dvěma brejkbolům. V náročné přetahované se mu ale nakonec povedlo skóre srovnat, v koncovce odvrátil dva setboly a po brejku v jedenácté hře dokázal vzápěti duel zakončit prvním proměněným mečbolem.

Rosol vyřadil kvalifikační čtyřku
Těžký zápas v kvalifikaci Roland Garros má za sebou český tenista Lukáš Rosol, který se střetl s nasazenou čtyřkou Pedrem Sousou z Portugalska. Zkušený Rosol na kurtu strávil téměř dvě hodiny, po kterých se ale radoval z vítězství 6:7(4), 6:2, 6:4.

Už v prvním setu byl přitom blízko úspěchu, když vedl 4:1, ale o vedení přišel a po ztraceném tiebreaku musel otáčet. Dvě další sady však zvládl s přehledem, nečelil žádnému brejkbolu a soupeře obral hned třikrát o podání.

„Říkal jsem si, že když budu hrát pořád stejně, tak by se to štěstí ke mně mohlo přiklonit. Říkal jsem si i ve třetím setu, že když budu držet servis, tak se aspoň k jednomu brejku dostanu, a povedlo se,“ hodnotil Rosol po utkání.

„Soustředil jsem se na úspěšnost podání, aby tam chodil první servis. Chtěl jsem hrát na servisu i na returnu dva, nebo tři míče, a ono se to podařilo,“ dodal.

Kolář nevyužil pět mečbolů
Velkou šanci nedokázal v úvodním kole kvalifikace Roland Garros využít Zdeněk Kolář, který měl v souboji s Benjaminem Bonzim za stavu 5:4 ve třetím setu při vlastním podání pět mečbolů. Bitvu s domácím tenistou však do vítězného konce nedotáhl a nakonec prohrál po dvou a půl hodinách boje 6:3, 4:6, 5:7.

„Dneska mi chybělo trochu štěstíčka, aby to vyšlo až do konce. Myslím si, že to byl i tak z mé strany dobrý zápas,“ uvedl Kolář. „Z mečbolů jsem naštvaný nebyl. Až po zápase jsem si uvědomil, že jsem měl na mečbol i jednu smeč. Hned jsem to hodil za hlavu. Následující gemy byly ve shodách a výhodách, měl jsem brejkboly, ale bohužel se to dneska nesešlo dobře.“

„V dalších zápasech zase určitě bude stát štěstí při mně,“ zůstává český tenista, kterého čeká návrat na challengery. „Z mé hry mám dobrý pocit. Během koronapauzy jsem tvrdě pracoval po fyzické i tenisové stránce a povedlo se mi zlepšit. Pauza mi prospěla, jen bych uvítal ještě nějaký lepší turnajový výsledek. S předvedenou hrou v posledních týdnech ale mohu být spokojený.“

Roland Garros, Paříž (muži, FRA, 18 209 040 EUR, antuka)
1. kolo kvalifikace
Julian Lenz (GER, 256.) – TOMÁŠ MACHÁČ (251.) 2:6, 5:7
Pedro Sousa (POR, 112.) – LUKÁŠ ROSOL (173.) 7:6(4), 2:6, 4:6
ZDENĚK KOLÁŘ (216.) – Benjamin Bonzi (FRA, 224.) 6:3, 4:6, 5:7

Kompletní výsledky kvalifikace Roland Garros naleznete zde.