Nechápu, že s takovou výmluvou uspěla, komentuje Stosurová případ Šarapovové

- Jan Vojkůvka

Výrazná linie odděluje dva tábory, které se rozdílně staví k případu Marie Šarapovové a jejího užívání meldonia. Po zjištění, že Rusce snížili její trest, Samantha Stosurová pouze kroutila nechápavě hlavou...

V posledních dnech je to tradiční obrázek. Část lidí se raduje ze snížení trestu a přeje Marii Šarapovové úspěšný návrat, druhá strana barikády však pochybuje nad správností rozhodnutí Mezinárodní sportovní arbitráže, která uznala odvolání ruské tenistky.

Nemohu tomu uvěřit,“ svěřila se na tiskové konferenci v Hong Kongu australská hráčka Samantha Stosurová. „Myslím... Vlastně ani nevím, co k tomu říct.

Téma Šarapovová a doping v posledních dnech opět nabírá na síle a není divu, že se k tomuto případu vyjadřují po dotázání i sami tenisté, tenistky či legendy tohoto sportu. Ale jen těžce bychom nalezli v obrovském počtu vyjádření takové znechucení, jaké ovládlo Stosurovou, která považuje snížení trestu za velkou chybu.

Nevím, jak je možné dostat se z toho s takovou výmluvou, že nevěděla, že to bylo zakázané a docílit snížení suspendace. Myslím, že je pozoruhodné, moci použít takovou výmluvu a dostat se z toho. To opravdu dává špatný příklad pro sportovce, kteří tak mohou přijít, zvednout ruce a říct, že to nebyla jejich chyba,“ podivuje se Stosurová.

Ta tak poukázala na fakt, že Šarapovová se bránila údajným špatným informováním ohledně zakázání meldonia, které brala po většinu své kariéry.

Vítězka French Open z roku 2011 není jedinou, která takto smýšlí a má podobné názory jako její kolegyně. „Mluvila jsem s pár lidmi a zdá se, že na to máme všichni stejný názor. Měli jsme stejné myšlenky už předtím a nyní tu máme rozhodnutí, jaké máme. Takže si teď nemohu pro ni představit nějakou podporu od hráček. Bude zajímavé sledovat její přijetí, až se vrátí,“ zamyslela se Stosurová.

Proti vyjádření Stosurové se na nejrůznějších fórech a v diskuzích zvedla vlna nevole, proti níž naopak vystupují ti, kterým se rovněž nelíbí, že trest pro Marii Šarapovovou byl snížen. Svět ženského tenisu se pomalu, ale jistě, rozděluje na dva nesmiřitelné tábory, které se v dubnu příštího roku při návratu ruské tenistky na dvorce nevyhnou přímé konfrontaci. Jaké bude přijetí Šarapovové zpět na okruhu od samotných hráček, jak nastínila Stosurová?