Stosurová poprvé v Praze: Sníh, vedro i nejlepší výsledek v sezóně

- David Schlegel

Samantha Stosurová dosáhla v Praze zatím nejlepšího výsledku v právě probíhající sezóně. Byla ve čtvrtfinále v Sydney a v osmifinále v Indian Wells, ale jinak se jí příliš nedařilo a teprve v Praze se v bilanci letošních zápasů dostala do kladných hodnot. "Jsem ráda za tu možnost, že jsem si mohla zahrát v Praze tak dobrý tenis. A těší mě, že jsem to dotáhla tak daleko," radovala se po zápase.

Stosurová hned v prvním gamu brejkla Šafářovou a výhodu získaného servisu udržela až do konce setu. Australanka výborně podávala, hrála agresivně a Šafářová marně hledala na její hru protizbraň. Ve druhém setu se ovšem karta obrátila, když Stosurová předvedla v jednom gamu čtyři dvojchyby a posadila Češku na koně.

"Lucy získala sebevědomí, když díky mým chybám získala můj servis. Tenhle game bych ze zápasu nejraději vymazala," pokrčila Stosurová rameny. Šafářové padalo do kurtu všechno a hladce vyhrála set v poměru 6:1. "Ve třetím setu jsem znovu vyrovnala hru, ale bohužel Lucy byla šťastnější," hodnotila vítězka US Open 2011 zápas.

Stosurová po zápase Lucii upřímně blahopřála. "Lucy byla dlouho zraněná, skoro šest měsíců pořádně nehrála. Přesně vím, jak se cítí, sama jsem to také zažila. Když Lucy vyhrála ve třech setech první kolo, byli jsme já i můj kouč za ní moc šťastní. Zaslouží si, aby byla v pořádku, je to výborná holka. Dnes hrála výborně a jsem si jistá, že Karolína Plíšková v semifinále také nebyla lehkou soupeřkou," složila Lucii poklonu.

Turnaj nabídl tenistkám velmi neobvyklé počasí. Zatímco během prvního kola padal během zápasů sníh, finále se hrálo ve velkém vedru. "Bylo to opravdu divné a nikdy jsem nic podobného nezažila. Je to hodně neobvyklé," dodala.

Stosurová byla v České republice naposledy před třemi lety, kde v Ostravě ve Fed cupu prohrála jak s Petrou Kvitovou, tak právě s Lucií Šafářovou. V Praze ale nikdy předtím nehrála. "Byl to velmi dobře zorganizovaný turnaj. Praha je krásné město, užívala jsem si to tu. Samozřejmě, ve čtvrtfinále a ve finále jsem hrála proti českým hráčkám a nemohla jsem očekávat, že diváci budou na mé straně," usmála se Stosurová.

Z Prahy odjíždí Australanka spokojená a je možné, že ji zde uvidíme i příští rok. "Chtěla bych fakt poděkovat fanouškům, kteří zde chodili ve velkém počtu, a pokud budu moci, určitě se sem vrátím," rozloučila se s českými fanoušky Samantha Stosurová.


Galerie