Velké cíle Djokoviče. Hodlá překonat největší rekordy

- Radek Štohl

Plán to je smělý. Ale pro Novaka Djokoviče zajisté dosažitelný. Srbský tenista by rád z historických tabulek překonal rekord Rogera Federera na pozici světové jedničky. Třiatřicetiletému hráči k dorovnání chybí 24 týdnů. Vyjma žebříčku však cílí také na grandslamové úspěchy.

Přiblížení se ke dvěma největším rivalům Novak Djokovič nedávno prováhal. V osmifinále US Open byl diskvalifikovaný za to, že za sebe odpálil míček, kterým trefil čárovou rozhodčí. Osmnáctý grandslamový titul tak nezískal, na Rafaela Nadala mu chybí dvě trofeje, k vyrovnání absolutního rekordu Rogera Federera tři.

Djokovič přesto věří, že obě velké mety je schopný zvládnout. „Ano, jedná se o mé největší sportovní cíle. Co se týče obou rekordů, jsem ve velmi slušné pozici," prohlásil Srb, který příští pondělí v počtu týdnů na čele žebříčku za sebe odsune legendárního Peta Samprase.

„Znamená to pro mě vskutku hodně. Vždy jsem k němu vzhlížel. Především v tom, jak byl mentálně silný a odolný," vychválil o šestnáct let staršího Američana.

Sampras na pozici světové jedničky vydržel 286 týdnů, celkový rekord drží Federer, který byl světovou jedničkou celkově 310 týdnů. Pokud Djokoviče v následujících týdnech z čela nikdo nesesadí, tak jeden ze svých cílů splní na začátku března příštího roku.