Turnaj mistrů: Elitní trio doplní semifinalista US Open

- Radek Štohl

Závěrečný podnik pro osm nejlepších tenistů sezony poznal čtvrtého jistého účastníka. Novaka Djokoviče, Rafaela Nadala a čerstvého šampiona US Open Dominika Thiema doplní Daniil Medveděv, který na newyorské akci postoupil mezi čtyři nejlepší tenisty turnaje.

Čtyřiadvacetiletý Rus se Turnaje mistrů zúčastnil již v uplynulé sezoně. Tehdy se mu však závěrečná akce roku nevydařila podle představ, na celém turnaji získal jediný set proti Rafaelu Nadalovi. Své zápasy prohrál také proti Stefanosu Tsitsipasovi a Alexanderu Zverevovi.

Letošní rok zahájil postupem do osmifinále Australian Open, kde ho přelstil Stan Wawrinka. Před půlroční pauzou se představil na dalších dvou turnajích, celkově však zvládl vyhrát jediný duel.

Do tenisového kolotoče se Medveděv vrátil na konci srpna na Western & Southern Open, ve čtvrtfinále však padl s Roberto Bautistou. Lépe se mu dařilo na nedávno skončeném US Open.

Aktuálně pátý hráč žebříčku dvouhry při cestě mezi osm nejlepších tenistů neztratil jediný set, velký zápas především svedl proti krajanovi Andreji Rubljovovi, kterého přehrál 7:6, 6:3, 7:6. V dalším duelu ovšem nezískal ani sadu, proti Dominiku Thiemovi nezvládl dva tiebreaky.

Ruskému tenistovi to přesto stačí na účast v Londýně. Turnaj by se podle současných plánů měl odehrát před prázdnými tribunami. Od příštího roku se bude konat už v Turíně.