Češi v akci: Rosol prohrál s Troickim, Hradecká přehrála Hlaváčkovou

- Jan Vojkůvka

Lukáš Rosol se dokázal prosadit v šanghajské kvalifikaci a vybojoval si možnost zahrát v hlavní soutěži, kde se však příliš dlouho neohřál a vypadl hned na úvod se Srbem Troickim. Souboj dvou úspěšných kvalifikantek a kamarádek v Tianjinu mezi Andreou Hlaváčkovou a Lucií Hradeckou zvládla lépe Hradecká.

Na dobrý turnaj čeká Lukáš Rosol již poměrně dlouho a záblesk výraznějšího úspěchu nastínil v kvalifikačních bojích na předposlední letošní turnaj Masters v Šanghaji, kde prošel přes náročnou dvoukolovou kvalifikaci a vybojoval postup do hlavní soutěže. Zde se však příliš dlouho neohřál, narazil totiž na Srba Viktora Troickiho, který českého tenistu vyřadil v prvním kole.

Troicki dokázal Rosola v posledních dvou vzájemných zápasech z let 2013 a 2014 porazit, ale celková vzájemná bilance byla vyrovnaná se třemi výhrami pro oba tenisty. Rosol se však v sedmém utkání se Srbem prosadit nedokázal, v prvním setu prohrál dvě svá podání a ztratil úvodní dějství v poměru 2:6. Ve druhém setu už byl zápas o poznání vyrovnanější a Lukáše může hodně mrzet nevyužití dvou brejkbolů v šestém gemu. Jediné brejkboly Rosola v utkání úspěch nepřinesly a v devátém gemu Troicki zaznamenal rozhodující brejk, který následně potvrdil na servisu a vyhrál 6:4.

Český tenista tak po semifinále v Ženevě, kterého dosáhl v květnu, nadále čeká na úspěšnější turnaj, na němž by si připsal výraznější porci bodů do žebříčku, kterým pomalu klesá a hrozí mu, že vypadne z první světové stovky.

Háčka nastoupily proti sobě
V čínském Tianjinu se naplno rozjela hlavní soutěž zdejšího podniku, který zakončuje asijskou šňůru společně s Hong Kongem. Los byl neúprosný a pro první kolo proti sobě svedl úspěšné kvalifikantky a kamarádky Andreu Hlaváčkovou s Lucií Hradeckou.

Zápas plný brejkbolů dokázala lépe zvládnout Hradecká, která byla po většinu prvního setu vždy o krok napřed a Hlaváčková se snažila pouze dotahovat ztrátu. To se ji dařilo až do jedenáctého gemu, kdy v maratonském gemu potřetí ztratila servis a už nedokázala najít odpověď. První dějství prohrála 5:7 a ve druhé sadě se už na returnu prosadit nedokázala. Naopak Hradecká vybojovala rozhodující brejk ve třetí hře a duel dokázala, i přes jeden brejkbol v osmém gemu, doservírovat.

Siniaková obrat nepřipustila

Náročný zápas musela v prvním kole v Hong Kongu absolvovat Kateřina Siniaková, která nastoupila proti Američance Nicole Gibbsové. 

Více než dvouhodinovou bitvu zahájila Siniaková ztrátou servisu hned v prvním gemu a až do poloviny první sady pouze stahovala manko, které nabrala. Od stavu 2:3 však zabrala a čtyřmi gemy v řadě uzmula první set v poměru 6:3. I druhý set byl plný brejkbolů, ze kterých obě hráčky prorážely servisy svých soupeřek jak na běžícím pásu. A opět to byla Kateřina, kdo musel dohánět svou ztrátu. Gibbsová nadále vytvářela na Siniakovou obrovský tlak, brejknula českou tenistku ve druhém gemu, po rebrejku následně i v šestém, pak v osmém a nakonec v desátém. Zatímco v sedmém a devátém gemu Siniaková odpověděla rebrejkem, ztráta podání v desáté hře znamenala i využitý setbol.

O vítězce tak musel rozhodnout třetí set a v něm se obrázek hry zcela změnil. Již to byla Gibbsová, komu nevyšel úvod sady a ač se z první ztráty podání dokázala vzpamatovat, Siniaková pocítila šanci, kterou nepustila. Američanku obrala o podání i ve třetím gemu a následně v sedmém a došla si pro vítězství 6:2.

Plíšková uspěla v Linci

Kvalifikace v rakouském Linci dospěla do svého finálového kola, ve kterém se prosadila i Kristýna Plíšková, která smetla z kurtu Němku Korpatschovou po výhře 6:1, 6:1 a postoupila do hlavní soutěže.

ATP/WTA

SHANGHAI ROLEX MASTERS (muži, tvrdý povrch, 7 655 640 USD, 1. kolo)
LUKÁŠ ROSOL (94.) - Viktor Troicki (SRB, 31.) 2:6, 4:6

TIANJIN OPEN (ženy, tvrdý povrch, 426 750 USD, 1. kolo)
ANDREA HLAVÁČKOVÁ (297.) - LUCIE HRADECKÁ (196.) 5:7, 4:6

Prudential Hong Kong Tennis Open (ženy, tvrdý povrch, 250 000 USD, 1. kolo)
KATEŘINA SINIAKOVÁ (51.) - Nicole Gibbsová (USA, 74.) 6:3, 4:6, 6:2

GENERALI LADIES LINZ (ženy, tvrdý povrch, 5 424 994 USD, 3. kolo kvalifikace)
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (66.) - Tamara Korpatschová (GER, 176.) 6:1, 6:1

1. kolo čtyřhry
KUNČÍKOVÁ, STUCHLÁ - Brengleová (USA), Geuerová (GER)  5:7, 3:6

Challengery

Morocco Tennis Tour, Casablanca (muži, antuka, 42 500 eur, 1. kolo dvouhry)
VÁCLAV ŠAFRÁNEK (282.) - Carlos Taberner (ESP, 348.) 4:6, 6:3, 6:2
ROBIN STANĚK (313.) - Pedja Krstin (SRB, 190.) 6:3, 3:6, 6:3 

1. kolo čtyřhry
Geens, ŠAFRÁNEK - Karakhi, Saber (MAR) 7:5, 6:2

ITF/Futures

Future 2016, Jablonec (muži, hala, 10 000 USD, 1. kolo kvalifikace)
Zpravodajství z Jablonce naleznete v samostatném článku.

CROCIRCUIT power by LUKAS SPORT, Bol (ženy, antuka, 10 000 USD, 3. kolo kvalifikace)
TEREZA PROCHÁZKOVÁ (916.) - VERONIKA ZÁVODSKÁ (-) 6:1, 6:2 
VERONIKA VLKOVSKÁ (1019.) - Rio Kitagawaová (JPN, 1201.) 6:4, 6:0 

Egypt F28 Men's Futures, Šarm aš-Šajch (muži, tvrdý povrch, 10 000 USD, 2. kolo kvalifikace)
JAN ZEDNÍK (1401.) - Taylor Witt (USA, -) 6:3. 6:2