Šílený pocit! Hvězdy odsoudily chování Djokoviče, Srb se omluvil

- Filip Lefenda

Tenisový svět reaguje na nedělní zkrat Novaka Djokoviče. Světová jednička na konci úvodního setu osmifinálového střetnutí se Španělem Carreňo Bustou zlostně odpálila míč, kterým nešťastně zasáhla čárovou rozhodčí, a turnaj pro ni po následné diskvalifikaci předčasně skončil.

Počínání srbské hvězdy pochopitelně vyvolalo vlnu reakcí nejen na sociálních sítích. „Tím, že utečete, nic nezískáte,“ reagoval na fakt, že se Djokovič nezúčastnil tiskové konference, bývalá světová čtyřka Tim Henman. „Tím si to Novak ještě komplikuje. Musí se postavit tváří v tvář pravdě a přijmout, že udělal chybu. Určitě na rozhodčí nemířil, jen byl naštvaný. Musí ale za své chování nést zodpovědnost,“ dodal populární Brit.

S Djokovičovou diskvalifikací z US Open souhlasí i turnajová finalista z roku 1997. „Ještě nikdy jsem nic takového neviděl. Rozhodnutí je správné. Jsou to pravidla a ta jsou stejná pro každého,“ nechal se slyšet Greg Rusedski. „Nebyla to těžká chvíle jen pro Novaka, ale i pro pořadatele. Vyloučit z turnaje největší hvězdu? Musí to být šílený pocit!“ uvažoval nahlas před novináři.

Na úletu sedmnáctinásobného grandslamového šampiona naopak vydělal Pablo Carreňo Busta, jenž tak zcela nečekaně postoupil do čtvrtfinále. „Jsem v šoku. Djokovič měl smůlu, ale tohle nemůže udělat – pravidla jsou pravidla,“ má jasno Španěl. Ten si o vyrovnání svého turnajového maxima z roku 2017 zahraje s Kanaďanem Shapovalovem. „Jsem sice ve čtvrtfinále, ale nedostal jsem se do něj cestou, jakou bych chtěl,“ uznal drobnou pachuť.

Už nyní je jasné, že si titul z letošního US Open odnese tenista, který zatím žádný grandslam nevyhrál. Cesta se otevírá třeba pro Němce Alexandera Zvereva. „Teď to začne být opravdu zajímavé. Byla to velká smůla. Novak trefil čárovou rozhodčí, nevím, co na to říct. Jsem z toho trochu v šoku,“ komentoval incident muž, jenž v osmifinále zničil Španěla Davidoviche Fokinu 6:6, 6:2 a 6:1.

Třiatřicetiletý rodák z Bělehradu se za bouřlivě komentovaný incident na sociálních sítích omluvil. „Z celé situace jsem smutný. Omlouvám se všem zainteresovaným za své chování. Je mi nesmírně lito, že jsem zasažené rozhodčí způsobil takový stres. Bylo to nezamýšlené, ale špatné,“ napsal Srb. Tomu nebudou za vystoupení na US Open započítány body do žebříčku ATP a přijde i o odměnu 250 tisíc dolarů (téměř 5,6 milionu korun) za účast v osmifinále.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

This whole situation has left me really sad and empty. I checked on the lines person and the tournament told me that thank God she is feeling ok. I‘m extremely sorry to have caused her such stress. So unintended. So wrong. I’m not disclosing her name to respect her privacy. As for the disqualification, I need to go back within and work on my disappointment and turn this all into a lesson for my growth and evolution as a player and human being. I apologize to the @usopen tournament and everyone associated for my behavior. I’m very grateful to my team and family for being my rock support, and my fans for always being there with me. Thank you and I’m so sorry. Cela ova situacija me čini zaista tužnim i praznim. Proverio sam kako se oseća linijski sudija, i prema informacijama koje sam dobio, oseća se dobro, hvala Bogu. Njeno ime ne mogu da otkrijem zbog očuvanja njene privatnosti. Jako mi je žao što sam joj naneo takav stres. Nije bilo namerno. Bilo je pogrešno. Želim da ovo neprijatno iskustvo, diskvalifikaciju sa turnira, pretvorim u važnu životnu lekciju, kako bih nastavio da rastem i razvijam se kao čovek, ali i teniser. Izvinjavam se organizatorima US Opena. Veoma sam zahvalan svom timu i porodici što mi pružaju snažnu podršku, kao i mojim navijačima jer su uvek uz mene. Hvala vam i žao mi je. Bio je ovo težak dan za sve.

Příspěvek sdílený Novak Djokovic (@djokernole),Zář 6, 2020 v 3:58 PDT