Květa Peschkeová na US Open končí, s parťačkou Schuursovou padly ve dvou setech

- Michal Hladký

Do čtvrtfinálového zápasu nastupovala dvojice Peschkeová, Schuursová v pozici mírných favoritek. Tyto očekávání však česko-nizozemské duo nenaplnilo, po setech 4:6 a 2:6 podlehlo Ruskám Blinkovové a Kuděrmetovové.

Přitom utkání nezačalo vůbec špatně. Květa Peschkeová s Demi Schuursovou okamžitě prolomily servis soupeřek a vypadalo to, že míří za prodloužením své vítězné šňůry, která činila hned sedm zápasů. 

Jenže za stavu 1:4 se mladičké Rusky probudily a odhodlaly se k velkému obratu. Jednadvacetiletá Blinkovová s třiadvacetiletou Kuděrmetovovou do konce první sady nedovolily soupeřkám uhrát ani jeden gem, a tak zvítězily v poměru 6:4. 

Jednou z hlavních příčin, proč se tak stalo, bylo zlepšení na servisu. „Na začátku zápasu se mi na podání vůbec nedařilo. Naštěstí mě Veronika (Kuděrmetovová) podržela, následně jsem se potom rozehrála," nechala se po zápase slyšet Anna Blinkovová. 

Ve druhém setu byli fanoušci svědky hned čtyř proměněných brejkbolů, z toho třikrát na straně ruské dvojice. Ta byla naprosto dominantní při svém prvním servisu, vždyť hned v 92% následný fiftýn získala! 

Tyto faktory vedly k tomu, že Blinkovová s Kuděrmetovovou ovládly druhou sadu v poměru 6:2. Rusky postoupily do semifinále, což je pro obě z nich grandslamové maximum. K senzačnímu finále jim už jen stačí porazit lepší z dvojic Siegemundová, Zvonarevová a Mertensová, Sabalenková. 

Přesto se drží nohama při zemi. „Nemáme od sebe velká očekávání. Chceme si to tu hlavně užít," zmínila se Kuděrmetovová. 

A těmto slovům odpovídá i chování obou tenistek na kurtu. Těžko byste poznaly, že možná hrají jeden z největších turnajů svých kariér. „Je velmi důležité mít na kurtu dobrou atmosféru. Trochu si po bodech oddechnout, uvolnit se. A pak zase jít do všeho na 100%," poznamenala Blinkovová. 

A možná právě tento přístup je tím, který Ruskám v časech světové pandemie přinese životní titul.