Do bubliny s novou vizáží i parťačkou. Hraje agresivně jako Bára, všímá si Siniaková

- Marek Bartošík

Kateřina Siniaková je jednou z pouhých tří Češek, které hrají na letošním US Open čtyřhru. Tenistka z Hradce Králové se musí obejit bez své standardní parťačky Barbory Krejčíkové, jež do Spojených států neodcestovala. V New Yorku tak spojila síly s Annou-Lenou Friedsamovou. „Hraje taky agresivně jako Bára, ale je to taková jednostranná hra,“ povídala Siniaková.

Letošní US Open, svázané značnými restrikcemi, je plné anomálií. Jednou z nich je i absence dua Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková v pavouku čtyřhry. Češky totiž patří ke grandslamovým stálicím, jen od začátku roku 2018 společně postoupily šestkrát do čtvrtfinále.

Na další úspěch ale tentokrát útočí Siniaková bez česky mluvící spoluhráčky. Jako náhradu si sehnala Němku Annu-Lenu Friedsamovou, s níž má za sebou dva zápasy. Ten první na přípravném turnaji v New Yorku těsně prohrály, v úvodním kole grandslamu už slavily dvousetové vítězství nad duem Arconadaová, McHaleová.

„Byl to těžký zápas, ale zvládly jsme ho dobře. Tlačily jsme je, byly jsme aktivnější, i když jsme se ve druhém setu tahaly. Možná tam bylo až moc singlových výměn,“ hodnotila Siniaková, která jako „slušné“ zhodnotila i první společné vystoupení po boku Friedsamové.

Dva zápasy je pochopitelně příliš malá porce na to, aby česko-německý tandem fungoval jako švýcarské hodinky. Zlepšení ale přichází.

„Je to něco jiného. Když s někým dlouhodobě hrajete, tak se víc znáte. Tentokrát už jsme víc věděly, co každá dělá,“ těší českou tenistku.

A jaká spoluhráčka tedy Friedsamová je? „Hraje agresivně a dost jednostranně. Vyhovuje mi, když někdo tlačí zezadu a já se můžu hýbat na síti. Samozřejmě máme trochu jiný přechod na síť než s Bárou. S ní se pohybujeme deblověji,“ srovnala Siniaková, jež skončila v prvním kole dvouhry na raketě Estonky Kanepiové.

Čtyřiadvacetiletá Češka se musí v New Yorku potýkat nejen s tenisovými nástrahami. Je totiž součástí uzavřené monotónní bubliny. Na rozdíl od nasazených singlistek nebo bývalých šampionek navíc nedisponuje svým skyboxem na centrálním dvorci Arthura Ashe.

„Na pokoji si třeba zapnu film, nejúčinnější je ale čtení. Už mám za sebou detektivku, teď čtu román. A taky si někdy u kafe pokecám s ostatními Češkami,“ vyjmenovala sedmá deblistka žebříčku.

Povídat si můžou třeba o vlasech, které si Siniaková nechala před odletem do Spojených států přebarvit. „Je to trochu jiný odstín. Úplně jsem do toho jít nechtěla, ale myslím, že se to povedlo. Je to svěží,“ doplnila s úsměvem Siniaková.

Češku čeká druhé kolo čtyřhry na US Open po boku Friedsamové už dnes od 17 hodin, kdy narazí na ruský pár Blinkovová, Kuděrmetovová.

US Open, New York (ženy, USA, 21 650 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo čtyřhry
Friedsamová (GER), SINIAKOVÁ – Arconadaová, McHaleová (USA) 6:4, 6:3