Jsem konzistentnější, těší Muchovou. Šok ze svižných kurtů už překonala

- Marek Bartošík

Karolíně Muchové grandslamové US Open svědčí. Česká tenistka se ve Flushing Meadows už potřetí v řadě probojovala do třetího kola, tentokrát zvládla překonat odvážně hrající Annu Kalinskou i nástrahy brzkého vstávání. „Nejsem úplně ranní ptáče, takže to nebylo příjemné,“ usmívala se po dalším kroku k úspěchu Muchová.

Šest es, tři desítky vítězných míčů a více než 80procentní úspěšnost na síti. Karolína Muchová má za sebou v New Yorku fajnový pracovní den. Tentokrát byl jejím pracovištěm menší kurt číslo 4, který je prakticky ve všech ohledech jiný než centrální dvorec, kde svedla v prvním kole bitvu s legendární Venus Williamsovou.

„Menší kurt byl rychlejší. Obecně je to tady fakt hodně rychlé. První týden jsem z toho byla špatná, nemohla jsem si zvyknout. Ale už jsem se přizpůsobila,“ řekla po výhře 6:3 a 7:6(4) nad Annou Kalinskou světová šestadvacítka.

Jak nepříjemné bylo nastoupit po utkání s legendou proti nepříliš známé hráčce?
Věděla jsem, že to nebude nic lehkého. Ona neměla co ztratit, hrála uvolněně a hodně solidně. Snažila jsem se s tím poprat. Jsem ráda, že jsem to zvládla, i když jsem musela vstávat před sedmou ráno. Nejsem úplně ranní ptáče, takže to nebylo příjemné. Ale zase mám celý den volno.

Se změnou kurtu se změnil i systém rozhodování – místo čárových rozhodčí nastoupilo elektronické jestřábí oko. Co vy na to?
Na jednu stranu je to super. Nemůžeme si stěžovat. Nenastane přerušení hry v důležitý moment. Občas si sice třeba myslím, že je míček v autu, ale hádat s robotem se nemůžu. Nicméně na rozhodčí jsme zvyklí, k tenisu patří.

Potřetí v řadě jste na US Open ve třetím kole. Předloni jste to dokázala jako kvalifikantka, loni jako nenasazená, nyní už jako nasazená hráčka. Vnímáte váš vzestup?
Jsem ráda, že pracuju na tom, abych byla stále lepší, a že se to projevuje na výsledcích. Před dvěma lety jsem jezdila autobusem, ani mi nedali auto. A teď mám i díky momentální situaci svůj vlastní pokoj na centrálním kurtu.

Zmínila jste práci na vaší hře. Do jaké míry se proměnila za posledního půl roku pod křídly Davida Kotyzy?
Nějaké věci se už začínají ukazovat. Moje hra se celkově vyvíjí a zrychluje, jsem více konzistentní. Zlepšila jsem forhend, bekhend i servis. Pracujeme na všech aspektech hry.

US Open, New York (ženy, USA, 21 650 000 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry
KAROLÍNA MUCHOVÁ (26.) – Anna Kalinská (RUS, 110.) 6:3, 7:6(4)