Jiný termín, prestiž zůstává. Prostějovský challenger se těší na hvězdy i české naděje

- Marek Bartošík, Jakub Slunečko

Kvalitní obsazení stejně jako spoustu míst v pavouku pro české talenty bude mít i letos mužský challenger v Prostějově, který začíná už v sobotu. Kvůli koronavirové pandemii se tentokrát změnil termín, Moneta Czech Open však stále zůstává atraktivní – hrát se bude během druhého týdne US Open. Do areálu budou mít přístup diváci, vejde se jich tam až tisíc. „Věřila jsem, že turnaj uspořádáme. Musíme být ale samozřejmě opatrní,“ říká již tradiční ředitelka akce Petra Černošková.

Unikátní série čtyř antukových challengerů na českém území bude zakončena turnajem v Prostějově (kvalifikace startuje 5. září, hlavní soutěž o dva dny později), který ani v odloženém ročníku 2020 neztratí nic ze své prestiže. Pořadatelé akce, pyšnící se dotací 125 tisíc eur, opět nalákali silné startovní pole.

„Jsme moc rádi, že přijedou všichni tři poslední vítězové, tedy Pablo Andújar, Jaume Munar a Jirka Veselý,“ těší turnajovou ředitelku Petru Černoškovou.

Zmíněnou trojici ve startovní listině doplňují mimo jiné členové elitní stovky Márton Fucsovics, Stefano Travaglia a Lloyd Harris.

Kromě účasti známých tenisových jmen kladou organizátoři rovněž důraz na to, aby mohli o důležité body do žebříčku zápolit i domácí hráči.

„Měli jsme možnost dát kartu hráči z první padesátky, ale upustili jsme od toho. Chceme dát šanci našim klukům, jako jsou třeba Zdeněk Kolář, Jirka Lehečka a Dalibor Svrčina. Komunikujeme o tom se svazem,“ přiblížila ředitelka.

Pořadatelé se pyšní nejen vyváženým a atraktivním startovním polem, ale i výhodným termínem během druhého týdne grandslamu. Tentokrát se výjimečně hraje souběžně s US Open, nikoliv s Roland Garros jako v minulých letech.

„Druhý týden v Paříži vychází až na začátek října, to už počasí v České republice není tak stabilní,“ poznamenala Černošková. „Je s tím ale samozřejmě i více starostí, protože čekáme, jak to v Americe dopadne a jak se z ní hráči vrátí.“

Například zmíněný Jiří Veselý už na US Open dohrál a potvrdil, že do Prostějova zamíří: „Zítra odletíme zpátky do Čech a začne příprava na antuku. V Prostějově se mi v posledních letech nedařilo, ale mám tam výbornou bilanci, třikrát jsem to tam vyhrál. Věřím, že Prostějov bude ten turnaj, který to zlomí a dostane mě na vítěznou vlnu.“

Pozitivní zprávou bezesporu je, že všichni příchozí účastníci už budou díky propracovanému systému ATP disponovat platným negativním testem z předchozího turnaje.

„Na základě toho bude hráč vpuštěn do areálu a přijat do turnaje. Další testování bude v pondělí a poté ve čtvrtek, aby se hráči mohli na nadcházejícím turnaji prokázat platným testem,“ vysvětlila Černošková.

Speciální opatření čeká i na diváky, jichž může do areálu zavítat až tisícovka. Dostanou se tam pouze hlavním vstupem, přístup k tréninkovým kurtům bude zatarasený. Také hotel v areálu bude pro veřejnost uzavřen a poslouží výhradně tenistům a jejich doprovodu. Avšak to nejdůležitější je, že diváci o tenis v Prostějově nepřijdou. 

V Prostějově bude stejný počet účastníků jako v Ostravě – nejprve se tedy uskuteční dvoukolová víkendová kvalifikace (5. až 6. září), do které se zapojí 16 tenistů. Od pondělí se rozjede hlavní soutěž, v níž se představí 32 singlistů a 16 deblových párů. Od čtvrtka bude turnaj vysílán Českou televizí.

Tenisoví fanoušci se tentokrát bohužel musejí obejít bez tradiční exhibice a také bez dětského dne, v nejisté době je riziko pro pořadatele příliš vysoké.

„Jsme v područí hygieny, která může areál uzavřít ze dne na den. Také ATP nás žádala o co nejméně doprovodných akcí,“ doplnila Černošková.