Deskovky s trenérem i objednávky jídla. Nic hrozného, hodnotí newyorskou bublinu Vondroušová

- Marek Bartošík

Přišla, viděla a rychle zvítězila. Markéta Vondroušová se stala první postupující do druhého kola letošního US Open, když za pouhých 63 minut vyřídila Greet Minnenovou. Vítězství ji těší o to víc, že přišlo po dvou těsných porážkách a dlouhé době v uzavřené bublině. „Poslední týden jsem poctivě trénovala. Dnes mi můj výkon přišel lepší, hlavně v rozhodujících chvílích,“ těšilo jednadvacetiletou tenistku.

Těsné porážky z obou turnajů po dlouhé pauze a k tomu týden v uzavřeném prostoru tenisové bubliny bez možnosti zmizet do jindy rušného New Yorku. S takhle obtížnou situací se musela v uplynulých dnech poprat Markéta Vondroušová. A povedlo se!

Nasazená dvanáctka skolila v prvním kole US Open Greet Minnenovou 6:1, 6:4 a viditelně si oddechla. „Dneska jsem žádný tříseťák nechtěla. Že jsem to dnes zvládla ve dvou, je dobré pro mé sebevědomí,“ ví moc dobře Vondroušová.

Po porážce v Palermu i na minulém turnaji v New Yorku konečně vítězství. Jak cenné je?
Oba zápasy jsem prohrála ve třech setech po skoro třech hodinách. Docela mě ty výsledky shodily dolů. Navíc ty nervy… Jak jsme dlouho nehrály, bylo znát, že jsme z toho všechny vypadly. Dneska už mi ale přišel výkon lepší. Docela mi pomohl i servis.

Hrajete na grandslamu, přesto bez fanoušků. Jak to na kurtu prožíváte?
Před diváky se chce každý předvést. Teď si říkám, že jsem jak na tréninku. Nicméně už jsem hrála dva turnaje bez lidí, i když v Palermu jich vlastně pár bylo. Pomalu si na to zvykám.

Opatření jsou v areálu jistě na každém kroku. Jak přísná jsou?
Je nepříjemné, když jsem po tréninku nebo zápase zpocená a musím mít roušku. Dost to hlídají. Pokud si ji já nebo Herňa (trenér Jan Hernych, pozn. red.) zapomeneme vzít, hned to schytáme. Ale jinak nic hrozného. Každé čtyři dny nás testují. Dnes jsem dostala výsledek a jsem negativní. Takže to beru v pohodě.

A co aktivity v bublině?
Nasazení mají box na centrálním kurtu, tam jsme vlastně celý den. Vidíme z něj přímo na kurt. Je dobré, že se aspoň můžeme u jídla podívat na tréninky nebo zápasy a že nemusíme koukat do zdi. Jinak jsme na hotelu a nikam jinam nemůžeme. Ale zvykli jsme si. Objednáváme si třeba dovážku jídla. Není to tak šílené.

Čím se ve volné chvíli ještě bavíte?
Píšeme si s holkami a s Herňou hrajeme hry – třeba únikovky nebo Člověče, nezlob se. Ani se moc nehádáme, takže dobrý. (smích)

US Open, New York (ženy, USA, 21 650 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (19.) – Greetje Minnenová (BEL, 107.) 6:1, 6:4