ATP

Suverénní Djokovič! Potvrdil druhý nejlepší začátek v historii

- Radek Štohl

Ani půlroční pauza srbský fenomén nezastavila. Novak Djokovič na turnaji Western & Southern Open v New Yorku zvládl úvodní dva zápasy bez ztráty setu, zásluhou čehož v letošní sezóně dosáhl na dvacet vítězství. K nim nepřibyla jediná prohra.

Pouť v New Yorku Djokovič zahájil proti Ricardasu Berankisovi. Ačkoliv ho sužoval bolavý krk, kvůli kterému se musel nechat ošetřovat, tak mladšího soupeře přehrál 7:6(2), 6:4. V obou sadách přitom byl o brejk pozadu.

Necelých sedmnáct hodin po skončení zápasu se světová jednička dostala k osmifinálovému střetnutí proti Tennysu Sandgrenovi, jenž na začátku roku byl blízko překvapivé výhře nad Rogerem Federerem.

Sandgren však tentokrát favorizovanému soupeři příliš nezatápěl. Djokovič během hodiny a půl nepřišel o jediný servis, po výhře 6:2 v úvodní sadě rychle vedl 2:0 ve druhém setu.

Nejtěžší okamžiky musel Novak Djokovič řešit v závěru zápasu. Za stavu 4:3 otočil stav z 0:40, vzápětí na returnu neproměnil pět mečbolů. O gem později však při vlastním podání nepřišel o fiftýn, čtvrtfinále ho tak nemine.

Srb v letošním ročníku vyhrál všech dvacet soutěžních zápasů, což je druhý nejlepší start do sezóny v historii ATP. Lepší počin přišel v roce 2011, kdy právě Djokovič zvítězil v jednačtyřiceti zápasech v řadě.

„Možné je všechno. Nerad bych dopředu předbíhal, jelikož netušíme, jak okruh bude vypadat po amerických turnajích. Stále je to však dlouhá cesta. Nejedná se o můj cíl. Rozhodně bych si však nestěžoval," culil se Djokovič. 

Cestu mu ve čtvrtfinále může překazit Jan-Lennard Struff. Tedy jeden z pěti hráčů, kteří letos Srbovi dokázali vzít set.