Češi v akci: Kvitová v Pekingu prohrála s Keysovou, do Singapuru se nepodívá

- Jan Vojkůvka

Čtvrtfinálové boje ve dvouhře a čtyřhře na turnaji v čínském Pekingu jsou jasným vrcholem pátečního programu pro českého fanouška. Petra Kvitová v boji o postup do semifinála vyzvala Američanku Madison Keysovou, se kterou však ve třísetové bitvě prohrála.

Na Keysovou měla Kvitová dobré vzpomínky z olympijských her v Brazílii, kde se přes ni dostala v souboji o třetí místo ke kýžené medaili a vylepšila si vzájemnou bilanci s touto soupeřkou na 3-2. Samotný zápas byl navíc důležitý i z možného hlediska v boji o postup do Singapuru - nejen, že Kvitová potřebovala postup do semifinále kvůli bodům, ale Keysová byla zároveň v žebříčku Road to Singapore na osmém místě a byla to přímá soupeřka v boji o účast na finálovém turnaji.

Kvitová rozehrála s Keysovou dramatickou bitvu, v níž mohla mít od úvodu navrch, ale ve třetím gemu nevyužila příležitost dvou brejkbolů a se svou soupeřkou dlouho hrála bez ztráty kytičky. Až v osmé hře se dostala k prvnímu brejkbolu také Keysová, která nakonec v klíčovém gemu vybojovala tři šance na proražení servisu české hráčky a tu třetí využila. Následně brejk, i přes odvácení brejkbolu Kvitové, potvrdila a zvítězila 6:3.

Ve druhém setu si obě tenistky vyměnily podání hned v prvních dvou gemech a následně to opět byla Keysová, kdo uskočil do náskoku. Z vedení 4:2 se však příliš dlouho neradovala a Kvitová se třemi gemy v řadě vrátila do zápasu i boje o semifinále. Keysová se však dokázala opět srovnat na servisu a po vyrovnání na 5:5 přišel prakticky klíčový brejk v jedenáctém gemu, ve kterém se Američanka prosadila přes shodu. Jenže přišel další zvrat, další brejk ze strany Kvitové, která si vynutila tiebreak. V něm Kvitová rychle převzala iniciativu a prodala nejen svou formu, ale i zkušenosti. Zkrácenou hru vyhrála 7:2, čímž si vynutila rozhodující set.

Třetí sada začala pro Kvitovou velmi špatně, přišla hned ve druhém gemu o podání a Keysová čistou hrou svůj brejk potvrdila. Vedení 3:0 však Keysová neudržela, Kvitová v náročném pátém gemu využila v pořadí čtvrtý brejkbol a vrátila se znovu do hry. A byla to česká tenistka, která stále více tvořila na svou soupeřku tlak. V sedmé hře měla tři brejkboly, které nevyužila v devátém gemu se situace opakovala, pro změnu se čtyřmi brejkboly. Tyto obrovské šance, které měla, ale nedokázala přetavit v zisk servisu Keysové, ji nakonec budou mrzet ještě hodně dlouho. Duel nakonec došel opět do tiebreaku. Kvitová se sice rychle oklepala z minibrejku hned na úvod, ale ve vyrovnané bitvě o každý míček přišla za stavu 5:5 o podání a nabídla soupeřce mečbol. Toho Keysová také využila a vyhrála 7:5.

Tím tak skončila cesta Kvitové na turnaji v Pekingu, ale zároveň i její šance na účast v Singapuru. Velkou stíhací jízdu, kterou na asijském turné započala, tak do zdárného konce dotáhnout nedokázala.

Team Bucie dál září

V Pekingu také proběhly čtvrtfinálové souboje ve čtyřhře a zatímco Karolína Plíšková s Němkou Görgesovou svou pouť turnajem ukončily, Lucie Šafářová se svou americkou parťačkou Bethanií Mattekovou-Sandsovou vybojovaly postup do semifinále.

Ve svém duelu proti americko-čínské dvojici McHaleová, Pengová dokázaly předvést obrat v prvním setu, který vyhrály 6:4 a následně v druhém dějství svůj postup dotáhnout po výhře 6:2.

Pro Team Bucie, jak si obě hráčky říkají, to bylo čtrnácté vítězství v řadě a po titulech na US Open a ve Wu-chanu mohou začít pomýšlet na třetí titul za sebou. V Pekingu je sice čekají ještě výrazné překážky v cestě za dalším úspěchem, ale s formou, jakou se prezentují, by přinejmenším zápas s Dabrowskou a Martinezovou v semifinále, přemožitelkami Plíškové a Görgesové, měly zvládnout.

ATP/WTA

CHINA OPEN PEKING (ženy, tvrdý povrch, 5 424 394 USD)

čtvrtfinále dvouhry
PETRA KVITOVÁ (11.) - Madison Keysová (USA, 9.) 3:6, 7:6 (2), 6:7 (5)

čtvrtfinále čtyřhry
Görgesová (GER), KA. PLÍŠKOVÁ – Dabrowská (CAN), Martinezová Sanchezová (SPA) 4:6, 4:6
Matteková-Sandsová (USA), ŠAFÁŘOVÁ - McHaleová (USA), Peng (CHN) 6:4, 6:2

Challengery

Morocco Tennis Tour (muži, 42 500 eur, antuka, finále čtyřhry)
JEBAVÝ, Martin (SVK) - Marčan, Sančič (CRO) 6:7(3), 4:6

ITF/FUTURES

Tournoi Future Nevers Nièvre 2016 (muži, F21, 15 000 USD, hala, čtvrtfinále)
JAN MERTL (270.) - Gregoire Jacq (FRA, 422.) 6:7(9), 7:6(2), 3:6

BBTC OPEN BALATONBOGLÁR (muži, antuka, 25 000 USD, semifinále)
PAVEL NEJEDLÝ (669.) - Attila Balasz (HUN, 569.) 6:1, 0:6, 3:6

EGYPT F27 MEN'S FUTURES ŠARM AŠ-ŠAJCH (muži, tvrdý povrch, 10 000 USD, čtvrtfinále)
PETR HÁJEK (1253.) - Giorgio Ricca (ITA, 1031.) 7:6(3), 6:4

DITTELBRUNN OPEN 2016 HAMBACH (muži, hala, 10 000 USD)

Čtvrtfinále dvouhry
MAREK JALOVIEC (473.) - Bastian Wagner (GER, 926.) 6:2, 6:3
DAVID POLJAK (785.) - Lukas Ruepke (GER, 1560.) 2:6, 5:7
MICHAL KONEČNÝ (315) - Danylo Kaleničenko (UKR, 656.) 6:7(1), 2:6

Semifinále čtyřhry
Negritu (GER), POLJAK - JALOVIEC, KONEČNÝ 6:3, 4:6, 2:10

SANTA MARINA OPEN SOZOPOL (ženy, tvrdý povrch, 10 000 USD, finále)
KRAMPEROVÁ, Žuravlevová (RUS) - Gavrilová, Roscaová (ROU) 4:6, 3:6

CROCIRCUIT POWER BY LUKAS SPORT BOL (ženy, antuka, 10 000 USD)
Osmifinále dvouhry
VERONIKA ZAVODSKÁ ( - ) – Sara Cakarevicová (FRA, 509.) 2:6, 7:5, 0:6

Čtvrtfinále dvouhry
GABRIELA PANTŮČKOVÁ (300.) - Anda Karanušičová (CRO, -) 6:4, 6:1

Čtvrtfinále čtyřhry
VLKOVSKÁ, ŽOVINCOVÁ – G. PANTŮČKOVÁ, M. PANTŮČKOVÁ odloženo na 8. 10.