Plíškovou zaskočila rozehraná Ruska. Mohla jsem podávat i returnovat lépe, kritizuje se

- Jan Vojkůvka

Slabší servis, spousta chyb na returnu, kvalitní výkon soupeřky... Karolína Plíšková svůj první zápas na okruhu WTA po návratu na kurty nezvládla. S Ruskou Veronikou Kuděrmetovovou prohrála ve druhém kole Western and Southern Open 5:7, 4:6 a svůj výkon podrobila ostré kritice.

Důvody nečekané porážky hledala Plíšková nejen na svém výkonu, ale i na povedeném představení Kuděrmetovové. Ta byla rozehranější a podle světové trojky odehrála velmi dobrý zápas.

„Už pár zápasů, pár turnajů, odehrála,“ řekla Plíšková o své soupeřce a připomněla, že Ruska absolvovala i turnaj WTA v Praze, kde ovšem skončila hned v prvním kole. Prohrála tehdy s Genií Bouchardovou 0:6, 3:6.

Do zápasu ovšem šla rozehranější, a to i díky vydřené výhře v prvním kole. V sobotu zdolala ve třech setech Alju Tomljanovicovou 5:7, 6:3, 7:5. Na to poukázala i Plíšková.

„V úvodním kole vyhrála těžký a těsný zápas, a myslím si, že neměla, co ztratit. Hrála uvolněně, a hrála velmi dobrý tenis,“ vysekla své soupeřce poklonu. „Ale není to něco, na co bych se mohla vymlouvat, nebo čím odůvodnit prohru,“ dodala zklamaně.

Po zranění zatím hledá formu
Zápas, který česká tenistka absolvovala v noci z neděle na pondělí, byl jejím prvním ostrým zápasem od února. A byť v červnu podávala na českých turnajích fantastické výkony (vyhrála pět zápasů bez ztráty setu), následovaly zdravotní obtíže, výpadek z tréninku a pokles formy.

To se potvrdilo i na začátku srpna, kdy prohrála dva zápasy na Tipsport Elite Trophy. Návrat po zranění nebyl ideální, byť sama zůstala pozitivně naladěna. A zůstává i po porážce v New Yorku, kde věří, že potřebuje pouze delší čas na aklimatizaci.

„Je potřeba více času, abych si mohla na vše zvyknout. Zjevně mi jeden týden nestačil,“ podotkla Češka.

Do samotného zápasu přitom vstoupila výborně, rychle vedla 4:1. „Přišlo mi, že jsem začala hodně dobře. Soupeřka dost kazila,“ přemítala. „Ale postupně se zlepšovala, hlavně v prvním setu, a mně vždy scházelo pár bodů,“ litovala.

Plíškovou především nepodržel servis, na kterém staví svou hru. Kuděrmetovové nabídla hned 13 brejkbolů. „Myslím, že hlavně v prvním setu jsem mohla podávat lépe. A na returnu jsem udělala až příliš chyb. Soupeřka ale hrála dobře a šla si pro to,“ dodala.

Česká tenistka má nyní týden na přípravu před startem grandslamového US Open, kde bude plnit roli nejvýše nasazené hráčky. Na Western and Southern Open jí však tato pozice štěstí nepřinesla.