Ten míček soupeře byl dobrý, pane rozhodčí. Gulbis v Praze ukázal smysl pro fair play

- Marek Bartošík

Lotyšský tenista Ernests Gulbis patří k těm bouřlivějším hráčům na okruhu ATP. V dnešním utkání proti Eliasi Ymerovi na challengeru na pražských Spojích však nastavil i svou druhou tvář. Zkraje třetího setu si totiž k nevoli umpirového rozhodčího prosadil, že soupeřův servis považuje za dobrý.

První servis Eliase Ymera v duelu proti Ernestsu Gulbisovi je ohlášen jako aut. Rozhodčí při kontrole stopy výrok potvrdí, a Ymera tak má čekat druhé podání. Returnující Lotyš však pevně zastává jiný názor – míček byl podle něj dobrý a nenechá si to vymluvit.

Ymer se patrně i s ohledem na férové gesto Gulbise ptá, jestli si místo zisku bodu může vzít pouze nové první podání. Umpirový sudí mu to ale nedovolí – Gulbis v rozporu s ním uvedl, že míček byl v kurtu, a proto výměnu prohrál.

„Když vidím, že je míček dobrý, pak ho nemůžu označit za aut. Nebyl bych sám k sobě férový,“ řekl Tenisovému světu Gulbis, jenž se podivil nad jednáním rozhodčího.

„Myslím, že je zarážející, když uděláte správné gesto a jste za něj potrestáni. Dokonce i Elias nechtěl bod, spokojil by se s prvním servisem. Rozhodčí ale nesouhlasil. Podle mě je to směšné, což jsem mu také řekl,“ doplnila někdejší světová desítka, která v utkání zvítězila 6:2, 2:6 a 6:4.