Tenisová sezona vrcholí! Zajistí si Berdych a Kvitová start na Turnaji mistrů?

- Petr Šístek

Přibližně měsíc mužům a již pouhé dva turnajové týdny ženám chybí do závěrečných klání sezony, kterým jsou již tradičně podniky v Londýně a Singapuru, jichž se účastní osm nejlepších hráčů a hráček uplynulé sezony. Již s předstihem si start na Turnaji mistryň ve dvouhře zajistila Karolína Plíšková, jaké jsou ale šance dalších dvou českých želízek v ohni, Tomáše Berdycha a Petry Kvitové?

Berdych potřebuje triumfovat ve Vídni či uspět na Masters

Ačkoliv byl Tomáš Berdych nucen pro zánět slepého střeva vynechat US Open a v žebříčku Race nabral na postupovou osmou pozici citelnou ztrátu, jeho šance na start na Turnaji mistrů lze stále považovat za reálné. Minulý týden je přiživil vítězstvím na turnaji v Šen-čenu, avšak tento týden je opět zmenšil brzkým koncem na podniku v Tokiu.

Dlouhodobé české jedničce nahrává i fakt, že se aktuálně nedaří jeho nejbližšímu konkurentovi Dominicu Thiemovi, který na asijském turné vyhrál jediný zápas a z Masters v Šanghaji, které se bude konat příští týden, se odhlásil a žádné body tudíž minimálně do evropských halových turnajů nepřipíše. I tak ale Berdych na talentovaného Rakušana aktuálně ztrácí 335 bodů. Ty by mohl stáhnout buď postupem do semifinále Masters v Šanghaji, nebo triumfem na vídeňském turnaji. Lze kalkulovat i s halovým Masters v Paříži, ale nelze předpokládat, že by Thiem do konce roku již nepřipsal žádné body, bude tedy důležité vyvarovat se herních výpadků.

Do boje o Turnaj mistrů v Londýně může promluvit ještě kupříkladu i Marin Čilič, který by mohl nyní v Tokiu využít příznivého losu, nebo kterýkoliv z tenistů druhé desítky za předpokladu, že by zaznamenal překvapivý úspěch na prestižních turnajích kategorie Masters.

Tomáš Berdych by ale i letos měl zvládnout ukončit sezonu v elitní desítce, v níž se drží nepřetržitě od finále Wimbledonu v roce 2010. A i v případě, že by se mu ve zbytku roku nepodařilo proniknout na osmou pozici a přímo si zajistit sedmý start na Turnaji mistrů v řadě, tak stále ještě nemusí nutně smutnit. Kei Nišikori, který má již místo v Londýně jisté, byl nucen v zápase druhého kola domácího turnaje v Tokiu vzdát pro svalové zranění, ihned se odhlásil z Masters v Šanghaji a aktuálně není vůbec jisté, zda mu zdraví dovolí se ještě ve zbytku této sezony představit na kurtech.

Pro Kvitovou je rozhodující právě probíhající turnaj v Pekingu

Petra Kvitová je z důvodu kratší ženské tenisové sezony, v o poznání složitější situaci, než Tomáš Berdych. Zcela zlomový pro ni bude již páteční duel s Madison Keysovou, který pokud by nezvládla, tak by již přišla i o teoretickou naději na start v Singapuru.

I v případě, že by rodačka z Bílovce dokázala Keysovou přehrát a postoupila v Pekingu do semifinále, tak by ještě zdaleka neměla vyhráno. Pro zachování alespoň teoretické naděje (za předpokladu, že se nerozhodne přijmout divokou kartu v Tchien-ťinu či Linci) totiž potřebuje v Číně dojít alespoň do finále. Na druhou stranu, pokud by česká tenistka dokázala natáhnout svou vítěznou šňůru na jedenáct zápasů a celý turnaj v Pekingu vyhrála, tak by v žebříčku Race poskočila na sedmou pozici a své šance na start na Turnaji mistryň by naopak velmi výrazně posílila.

Po pekingském turnaji kategorie WTA Premier se totiž budou ztráty v žebříčku již stahovat jen velmi těžko. Během posledních dvou turnajových týdnů sezony totiž budou na programu jen tři turnaje nižší kategorie, jejichž vítězky si připíší 280 bodů (za titul v Pekingu je 1000 bodů) a větší turnaj v Moskvě, který šampionce zajistí přípis 470 bodů.

Zatímco Madison Keysová, které aktuálně patří poslední postupová osmá pozice, již na žádný z dalších turnajů přihlášená není, Petra Kvitová ještě plánuje start v Lucemburku, avšak jak již bylo zmíněno, v případě, že v Pekingu nedojde alespoň do finále, tak by již v Lucembursku hrála pouze o vylepšení své pozice v žebříčku WTA, nikoliv o start na Turnaji mistryň. Na něm se ale i tak představí velmi početná česká výprava, momentálně čítající čtyři tenistky, a nezbývá, než věřit, že se Kvitové podaří jejich řady ještě rozšířit.