Pražský challenger láká na Kohlschreibera či Fucsovicse. Nechybí ani čeští zástupci

- Marek Bartošík

Zatímco ženský okruh WTA se už turnajem v Palermu rozjel, muži na obnovení soutěžních akcí stále čekají. Dočkají se v týdnu od 17. srpna, kdy začnou challengery v Praze a italském Todi. V české metropoli se představí nejméně šest hráčů z elitní stovky, včetně Jiřího Veselého. V listině účastníků je také Lukáš Rosol.

Ještě před startem akcí ATP se rozběhnou challengerové turnaje, přičemž hned čtyři z nich se uskuteční v České republice! Prvním z nich bude od 17. srpna antukový podnik na pražské Štvanici, kde by se měla ukázat řada známých jmen. Vzhledem ke skromnému turnajovému kalendáři není překvapením, že všichni přihlášení patří do nejlepší dvoustovky žebříčku.

V aktuální startovní listině figuruje jako jednička Jiří Veselý (65. v žebříčku ATP), jenž se po únorovém triumfu v Puné vrátil do elitní stovky.

Druhým žebříčkově nejlepším hráčem z přihlášených je Francouz Pierre-Hugues Herbert (71.), který je znám především jako skvělý deblista. Majitel kariérního grandslamu ze čtyřhry umí i dvouhru, loni si zahrál mimo jiné finále v Montpellier a semifinále v Halle.

Po kvalitním výsledku bude jistě pokukovat i velezkušený Philipp Kohlschreiber (74.). Šestatřicetiletý Němec má na kontě osm titulů ATP ze dvouhry, z toho šest antukových. V lednu triumfoval na australském challengeru. Nedávno si v Rakousku zatrénoval s Jonášem Forejtkem.

Do Prahy se chystá i Attila Balázs (76.). Jednatřicetiletý Maďar dlouhé roky marně usiloval o průnik do první stovky žebříčku. Finalista loňského challengeru v Prostějově se ale díky několika velmi kvalitním výsledkům prosadil dokonce do elitní osmdesátky (finále v Umagu, semifinále v Riu, titul z challengeru v Bangkoku).

Ze stovky nejlepších hráčů by v Praze měli bojovat o body do žebříčku také někdejší světová jednatřicítka Márton Fucsovics (84.) a také Dominik Köpfer (92.), jenž loni dokráčel na US Open z kvalifikace až do osmifinále.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Incredible 2 weeks @usopen ?Unreal support from family, friends and @tulanegreenwave fans! #usopen #tulane #newyork

Příspěvek sdílený Dominik Koepfer (@dominik.koepfer),Zář 4, 2019 v 6:50 PDT

V seznamu účastníků jsou i rychle se lepšící Fin Emil Ruusuvuori (101.), vítěz tří turnajů ATP Damir Džumhur (107.), bývalá světová desítka Ernests Gulbis (162.), někdejší dvanáctý hráč světa Viktor Troicki (184.) a v neposlední řadě domácí Lukáš Rosol (180.), který na Štvanici triumfoval v letech 2011 a 2018.

Kompletní listinu 41 přihlášených hráčů naleznete zde. Zmíněný počet účastníků bude doplněn o dva kvalifikanty, pořadatelé také můžou udělit až pět divokých karet, které patrně obdrží hlavně mladí Češi.

Oba challengery v Praze (druhý se uskuteční od 24. srpna) patří do nejvyšší kategorie Challenger 125, na vítěze tedy čeká 125 bodů. Kromě 48 singlistů se v obou případech představí i 16 deblových párů. Dotace každého podniku činí 137 560 eur.