Návrat králů. Nadal i Murray italské soupeře v Pekingu přehráli, v Tokiu se dařilo Monfilsovi

- Václav Petrů

Měsíc po US Open bývá v mužském tenise spíše okurkovou sezonou, při níž hvězdy vyjma účasti v Davis Cupu zpravidla doléčují zranění po závěrečném grandslamu sezony a spíše se věnují exhibicím. Až na turnajích kategorie 500 v Pekingu a Tokiu se obvykle vrací do kolotoče turnajů a zahajují závěrečnou fázi sezony. Nejinak tomu bylo i v případě trojice hvězd Rafaela Nadala, Gaela Monfilse a Andyho Murrayho. Všichni tři své první zápasy na turnaji po bezmála měsíci zvládli ve dvou setech.

Nejpřesvědčivější výkon podal španělský fenomén Rafael Nadal, který v Pekingu pod střechou deklasoval Itala Paola Lorenziho dvakrát 6:1 a zahájil pouť za druhým vítězstvím na turnaji. Na jeho první triumf už sedá prach, čtrnáctinásobný grandslamový šampion triumfoval v čínské metropoli v roce 2005. „Dnes jsem hrál skvělý zápas. V posledních dnech jsem kvalitně trénoval. Pomohla mi i čtyřhra, kterou jsem hrál. Je to pro mě dobrý začátek, hrál jsem hodně aktivně z forhendu,“ pochvaloval si své úvodní vystoupení Nadal, který v Pekingu triumfoval rovněž v roce 2008 v rámci olympijských her. V dalším kole se Nadal utká s lepším z dvojice Ramos - Mannarino.

Italskému soupeři čelil v prvním utkání na turnaji od vyražení ve čtvrtfinále US Open rovněž Andy Murray. Britský tenista, který může v následujících měsících zabojovat o post světového jedničky, porazil v duelu hraném pod střechou Itala Andrease Seppiho 6:2 a 7:5. Murray, který startuje v čínské metropoli teprve potřetí v kariéře a jeho maximem je semifinále, sice po snadném zisku první sady ztratil na úvod druhého setu své podání, ovšem rychle si dokázal vzít ztracený servis zpět. Následně si oba tenisté drželi svá podání až do dvanácté hry, kdy Murray čistou hrou vzal Seppimu podání, a zajistil si postup do dalšího kola, kde se utká s vítězem ruského derby mezi Kravčukem a Kuzněcovem.

Poprvé od bizarního semifinálového duelu na US Open s Novakem Djokovičem se na kurtech představil rovněž francouzský šoumen Gael Monfils. Aktuální světová osmička se po zranění kolene přihlásila na turnaj do Tokia, kde si v prvním kole poradila ve dvou setech s domácím tenistou hrajícím na divokou kartu Sugitou 6:3 a 6:1. V dalším kole si Monfils zahraje se svým dobrým kamarádem a krajanem Gillesem Simonem, s nímž má výrazně nepříznivou bilanci 1:6. Simon v prvním kole přehrál ve třech setech Němce Phillipa Kohlschreibera, jemuž v závěrečné sadě udělil kanára.