Češi na žebříčcích ATP / WTA: Kvitová díky titulu z Wu-chanu opět atakuje elitní desítku!

- Petr Šístek

Uplynulý týden byl pro české barvy mimořádně úspěšný a přinesl jim šest turnajových titulů ve dvouhře, z toho hned polovinu na podnicích nejvyšší kategorie, což s sebou pochopitelně nese potěšující posuny na žebříčcích ATP a WTA.

Obzvláště se pak dařilo českým ženám, které ovládly oba turnaje WTA, které se minulý týden konaly. Petra Kvitová si připsala premiérové vítězství v letošní sezoně, když nenašla přemožitelku na podniku kategorie WTA Premier ve Wu-chanu, kde v osmifinále ve spektakulárním souboji přehrála novou světovou jedničku Angelique Kerberovou. V semifinále a finále pak dovolila Halepové a Cibulkové uhrát dohromady pouhých pět gemů, čímž stvrdila svou aktuální dominanci. Zisk 900 bodů do žebříčku jí vynesl posun o pět míst na 11. pozici, 145 bodů za aktuálně desátou Carlu Suárezovou-Navarrovou.

Současná česká jednička Karolína Plíšková zůstává po konci v osmifinále šestá, avšak její dvojče Kristýna konečně zaznamenala průlomový výsledek, když ovládla turnaj WTA v Taškentu. Plíškovou tento úspěch katapultoval ze 100. pozice na 66. příčku, což jí zaručuje, že ukončí sezonu v elitní stovce a bude mít dobrou výchozí pozici ke stabilizaci ve vyšších patrech žebříčku.

Zatímco Barbora Strýcová po úspěšné vystoupení ve Wu-chanu, kde postoupila do čtvrtfinále, zůstává na 21. pozici, Lucii Šafářové postup do druhého kola přinesl posun o dvě příčky vzhůru na 41. místo. Kateřina Siniaková dokázala v Číně projít náročnou kvalifikaci a v úvodním kole hlavní soutěže poté přehrála Timeu Babosovou, díky čemuž poskočila o pět míst vzhůru a vylepšila si kariérní maximum na 51. pozici. Důležité body získala za postup do semifinále turnaje v Taškentu Denisa Allertová, která se posunula ze 114. na 103. pozici a na závěrečných turnajích sezony bude mít výbornou výchozí pozici pro útok na opětovný návrat do první stovky.

Neméně úspěšné bylo v minulém týdnu vystoupení českých tenistů. Tomáš Berdych si v Šen-čenu na druhém turnaji po problémech se zánětem slepého střeva připsal premiérový titul sezony a zaznamenal tak první výraznější úspěch po vedením nového trenéra Gorana Ivaniševiče. I vzhledem k tomu, že Berdych na turnaji obhájil loňské vítězství, v žebříčku ATP nadále drží 9. místo. Vylepšil ale svou výchozí pozici v boji o Turnaj mistrů, v němž mu taktéž patří 9. příčka.

Jiří Veselý si v Šen-čenu přesně po roce zopakoval souboj s Berdychem, a přestože mu stejně jako letos ve Wimbledonu srdnatě vzdoroval, tak se s turnajem rozloučil ve čtvrtfinále. Pro Veselého ale šlo o první turnaj od US Open a získané body jej udržely na 52. pozici, což mu dává dobré šance pro další snahy o ukončení sezony v elitní padesátce žebříčku. Adam Pavlásek se po titulu na challengeru v Banja Luce na turnaji v Římě neprosadil a klesl na 85. místo. I nadále zažívá hlubokou výsledkovou krizi Lukáš Rosol, který v úvodním kole v Šen-čenu nestačil na Michaila Kukuškina a momentálně je o místo za Pavláskem. Radek Štěpánek zvládl v Čcheng-tu projít pátou kvalifikací v řadě, avšak v úvodním kole hlavní soutěže byl sužován virózou a v žebříčku ATP tak klesl o jednu pozici.

Obrovského úspěchu dosáhl v Římě Jan Šátral, který si zde připsal druhý challengerový titul v kariéře. Rodák z Mělníka tak své poslední antukové vystoupení v sezoně zakončil nejlépe, jak mohl a v žebříčku vyletěl o 33. místo vzhůru na 135. pozici. Nutno zmínit, že v první polovině příští sezony bude mít životní příležitost k průniku do elitní světové stovky, neboť nebude obhajovat téměř žádné body.

Kariérní maximum si díky premiérovému titulu z turnaje futures výrazně vylepšil Vít Kopřiva, kterému aktuálně patří 531. příčka. Jeho trenérovi Jaroslavu Pospíšilovi a Marku Jaloviecovi budou body za turnajové výhry z minulého týdne do žebříčku započítány až příští pondělí.