Češi v akci: Strýcová po úmorné bitvě přehrála Siegemundovou, Plíšková blízko Turnaji mistryň

- Petr Šístek

Vrcholem podzimní asijské šňůry turnajů je pro tenistky podnik v Pekingu, který je na programu tento týden. Na něm se představí pět českých hráček, z nichž se hned čtyři dostanou do akce již v pondělí. Největší náboj měla pro české fanoušky jistě pikantní repríza souboje z minulého týdne ve Wu-chanu mezi Karolínou Plíškovou a Lucií Šafářovou, avšak příkladnou bojovností se prezentovala i Barbora Strýcová, která na kurtu strávila téměř tři hodiny.

Výše jmenované české tenistky otevřely pondělní program na třetím největším dvorci pekingského areálu. Šlo již o sedmé setkání obou soupeřek, přičemž v prvních dvou z nich zvítězila Lucie Šafářová, avšak poté převzala nadvládu Karolína Plíšková, která ovládla poslední čtyři měření sil. Nejinak tomu bylo i minulý týden ve Wu-chanu, kde se mladší z obou tenistek radovala z dvousetové výhry. Rodačka z Loun vstupovala do zápasu v roli favoritky i tentokrát, neboť prožívá životní sezonu, zatímco Šafářová se po bakteriální infekci, kterou prodělala v závěru loňského roku, dosud nedokázala dostat do ideální formy.

První set se nesl ve znamení velmi jisté hry na servisu obou hráček a o jeho vítězce se muselo rozhodovat až v tiebreaku. I ten byl velice vyrovnaný a nakonec jej poměrem 9:7 ovládla Lucie Šafářová. Ve druhém dějství ale došlo k zásadní změně obrazu hry, když Plíšková převzala iniciativu a bleskově se propracovala k vedení 5:0. Šafářová dokázala stav setu ještě kosmeticky snížit, avšak Plíšková s ukončením setu neměla sebemenší potíže a poslala utkání do rozhodující sady. V ní si hráčky pohodlně držely podání až do stavu 3:3, kdy Plíšková dokázala ovládnout Tildenův gem a o nabytý brejk již nepřišla. Zejména díky stoprocentní úspěšnosti při proměňování brejkbolů tak ovládla i páté vzájemné měření sil v řadě a ve druhém kole se utká s Darjou Kasatkinovou, která dnes s přehledem přehrála kvalifikantku Louisu Chiricovou.

Velmi atraktivní soupeřku si pro první kolo vylosovala kvalifikantka Kateřina Siniaková, jež vyzvala úřadující světovou jedničku Angelique Kerberovou. Rodačka z Hradce Králové v Pekingu stejně jako ve Wu-chanu dokázala projít kvalifikací, když jí v úvodním kole vzdala Slovenka Čepelová a ve finálovém kole doslova udolala Američanku Lepčenkovou, s níž zápas rozhodla až v tiebreaku třetího setu. Angelique Kerberová bude v Pekingu rozhodně chtít napravit své vystoupení z minulého týdne, kdy ve Wu-chanu skončila již v osmifinále na raketě Petry Kvitové. Pro Němku šlo o první turnaj od letošního července, na němž si nezahrála finále. Dosud jediný vzájemný zápas mezi Kerberovou a Siniakovou se odehrál vloni na trávě v Birminghamu a z dvousetové výhry se tehdy radovala současná nejlepší hráčka světa, která plnila roli favoritky i v dnešním souboji.

Česká tenistka hned na úvod zápasu přišla o své podání, avšak na nastalou situaci dokázala skvěle zareagovat a bleskově srovnala na 2:2. Za stavu 4:4 ale o svůj servis přišla podruhé a Kerberová již set dokázala dopodávat do vítězného konce. Němka skvěle vstoupila i do druhého setu, což mělo za následek brzké vedení 3:0 s výhodou dvou brejků. Siniaková ale opět nesložila zbraně a snížila na 2:3, poté si ale již obě tenistky držely svá podání až do konce utkání a Kerberová se tak po výhře dvakrát 6:4 mohla radovat z postupu do druhého kola. Rodačka z Hradce Králové se ale s turnajem může loučit s pozitivním dojmem, dokázala navázat na dobré asijské výkony a může jen litovat krutého losu v úvodním kole hlavní soutěže.

Jako poslední se v pondělí z českých tenistek dostala na kurt Barbora Strýcová, jejíž soupeřkou byla Laura Siegemundová. 

Jako první dokázala v utkání získat podání soupeřky Siegemundová, avšak Strýcová na situaci dokázala skvěle zareagovat a ihned srovnala na 2:2. V závěru sady ale přišla o svůj servis podruhé a Němka již dokázala první set dovést k vítězství poměrem 7:5. V druhém dějství česká tenistka vedla 4:0 a vše nasvědčovalo poklidnému průběhu, avšak následně prohrála pět gemů v řadě a Siegemundová rázem servírovala na vítězství v zápase! Plzeňská rodačka ale opět dokázala, že se nikdy nevzdává a třemi získanými hrami v řadě otočila sadu ve svůj prospěch. Ve třetím setu se ale Němce podařilo utéct do vedení 4:2 a za stavu 5:4 znovu podávala na postup do dalšího kola. Ani tentokrát ale na Strýcovou nevyzrála, a ta opět získala tři gemy v řadě, díky čemuž ovládla tuto dechberoucí téměř tři hodiny trvající bitvu. Česká tenistka ve druhém kole vyzve úřadující světovou jedničku Angelique Kerberovou.

Na pětadvacítce u maďarského Balatonu dokázal v 1. kole podruhé za poslední týden porazit Pavel Nejedlý Bulhara Alexandara Lazova. Před týdnem odvracel v rozhodujícím tiebreaku mečbol, nyní v první sadě odvrátil tři setboly a vyhrál 7:6, 6:3.   

ATP/WTA

CHINA OPEN (ženy, 5 424 394 USD, tvrdý povrch, 1. kolo)

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (6.) - LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (41.) 6:7(7), 6:1, 6:4 

KATEŘINA SINIAKOVÁ (51.) - Angelique Kerberová (GER, 1.) 4:6, 4:6

BARBORA STRÝCOVÁ (21.) - Laura Siegemundová (GER, 29.) 5:7, 7:5, 7:5

CHALLENGERY

Morocco Tennis Tour (muži, 42 500 EUR, antuka, 1. kolo dvouhry)

ROBIN STANĚK (267.) - Damir Džumhur (BIH, 74.)  1:6, 3:6

Morocco Tennis Tour (muži, 42 500 EUR, antuka, 1. kolo čtyřhry)

ROMAN JEBAVÝ, Andrej Martin (SVK) - Ayoub Chakrouni, Mehdi Jdi (MAR, WC)  6:2, 6:0

ITF / FUTURES

BBTC Open Balatonboglár (muži HUN F8, 15 000 USD, antuka, 1. kolo dvouhry)

ZDENĚK KOLÁŘ (255.) – Patrik Fabian (SVK, 642.)  2:6, 7:6(5), 6:4

PAVEL NEJEDLÝ (675.) – Aleksandar Lazov (BUL, 473.) 7:6 (5), 6:3

BBTC Open Balatonboglár (muži HUN F8, 15 000 USD, antuka, 1. kolo čtyřhry)

ZDENĚK KOLÁŘ, PAVEL NEJEDLÝ – Maroš Horný, Patrik Néma (oba SVK)  6:2, 6:2

Egypt F27 Men's Futures (muži, EGY F27, 10 000 USD, antuka, 2. kolo kvalifikace)

LUKÁŠ VEJVARA (1589.) – Andrej Glvac (SVK, -)  5:7, 6:4, 6:1

Dittelbrunn Open 2016 Hambach (muži, GER F13, 10 000 USD, hala, 2. kolo kvalifikace)

DOMINIK LANGMAJER (-) – Bart Van den Berg (NED, -) 3:6, 1:6

Santa margherita di Pula (muži, ITA F32, 10 000 USD, antuka, 1. kolo)

MICHAL SCHMID (781.) – Filippo Baldi (ITA, 902.) 1:6, 3:6

CROCIRCUIT power by LUKAS SPORT Bol (ženy, antuka, 10 000 USD, 2. kolo kvalifikace)

VERONIKA ZÁVODSKÁ (-) - Barbora Palcátová (SVK, -) 6:2, 6:1

Natalia Boltinská (RUS, -) - DAGMAR DUDLÁKOVÁ (-) 7:6(6), 1:6, 6:4