Světová jednička plánuje hrát na US Open. Má však podmínku

- Filip Lefenda

Hrozil, že se letošního grandslamu ve Flushing Meadows nezúčastní. Novaku Djokovičovi se nezamlouvala přísná hygienická opatření, která jsou spojená s masivní pandemií koronaviru. Své původní stanovisko ale třiatřicetiletý Srb, jenž se sám z onemocnění covid-19 zkraje měsíce vyléčil, postupně mění.

Trojnásobnému turnajovému vítězi původně vadilo, že by si do New Yorku mohl vzít pouze jednoho člena svého týmu. Organizátoři ale kvótu později navýšili na tříčlenný doprovod.

A tak je předloňský šampion připraven se grandslamu, jenž se poprvé v historii uskuteční bez diváků v ochozech, zúčastnit. Tedy za jedné, vcelku logické podmínky.

Djokovič žádá, aby byla pro účastníky US Open vyjednána podmínka a nemuseli po návratu na evropský kontinent do povinné čtrnáctidenní karantény.

Důvod je prozaický. Jen dva týdny po skončení betonového grandslamu se v Paříži uskuteční ten antukový – Roland Garros. Izolace by tak tenistům naprosto znemožnila jakoukoliv přípravu na jeden z vrcholů koronavirem zdecimované sezóny. Zúčastnit by se nemohli ani dvou velkých podniků, které tomu ve Francii předcházejí – tisícovek v Madridu (od 13. září) a Římě (20. září).

Pokud bude podmínka splněna, mohl by se Djokovič představit už na „přípravném turnaji“, jenž byl přemístěn z Cincinnati do New Yorku. Start na podniku ve Washingtonu, kde se okruh 14. srpna po dlouhé koronavirové přestávce (snad) rozjede, naopak vyloučil.