Murray pokračuje v honu na světovou jedničku, svému cíli se může přiblížit v Pekingu

- Jan Havlovic

Novak Djoković musel po US Open na chirurgický zákrok, při kterém světové jedničce doktoři museli strhnout nehty na nohou. I proto se rodák z Bělehradu musel odhlásit z turnaje v Pekingu, což je dalším impuls pro Murrayho, který se netají tím, že by rád sesadil Djokoviće z trůnu mužského tenisu.

Skotský tenista si na léto zvolil opravdu vražedný program a po zářijovém semifinálovém utkání Davis Cupu s Argentinou se novinářům svěřil, že by si po náročných týdnech rád odpočinul. Murraymu však nahrálo odstoupení Novaka Djokoviće z turnaje v Pekingu, který v loňském roce vyhrál, kdežto Murray se v hlavním městě Číny v minulé sezoně nepředstavil, a tak má velkou šanci stáhnout bodovou ztrátu na světovou jedničku v žebříčku ATP. 

Djoković po prohraném finále musel podstoupit churirgický zákrok, po kterém je již však schopný tréninku, avšak na zápasovou zátěž to zjevně ještě není. Z turnaje v Pekingu se rodák z Bělehradu odhlásil, avšak na Masters v Šanghaji by měla být aktuální světová jednička připravena. 

Rodákovi z Glasgow nahrává také fakt, že Djoković není ve druhé polovině letošní sezony tak dominantní, jako tomu bylo v sezoně minulé, kdy vyhrál US Open, turnaj Pekingu, Masters v Šanghaji a Paříži a nakonec i Turnaj mistrů. Už díky brzkému vypadnutí z letošního Wimbledonu srbský tenista přišel o mnoho bodů, a tak, vzhledem k počtu bodů, které Djoković v závěru letošní sezony obhajuje, není až tak nepravděpodobné, že by konce letošního roku mohlo dojít na "střídání stráží" na mužském tenisovém trůnu. Pokud Murray potvrdí papírové předpoklady a vyhraje turnaj v Pekingu, opět se o krůček přiblíží svému velkému snu!