Na Djokoviče se valí od kolegů kritika. Takhle to dopadá, když ignorujete protokoly, vzkázal Kyrgios

- Jan Havlovic

Exhibiční série Adria Tour skončila předčasně vinou rozšířené nákazy nemoci COVID-19. Ta se prokázala již u čtyř profesionálních tenistů, včetně pořadatele Novaka Djokoviče. Na organizátory se nyní snáší vlna kritiky. „Takhle to dopadá, když ignorujete protokoly,” vzkázal například Australan Kyrgios. „Byl to hodně špatný nápad,” dodal Brit Evans.

Rozšíření nákazy COVID-19 mezi účastníky Adria Tour je pro tenisový svět velkým varováním a může ovlivnit také návrat profesionálních turnajů. Aktuální plán počítá s tím, že se sezona rozběhne v polovině srpna ve Washingtonu. 

Exhibice Adria Tour byla názornou ukázkou, že v současné chvíli není dobrým řešením pořádat mezinárodní turnaje. Na Balkánském poloostrově nastupovali tenisté z různých koutů Evropy a došlo k rozšíření nákazy mezi hráči i zástupci jejich týmů.

Nemoc COVID-19 se prokázala u Bulhara Dimitrova, Chorvata Čoriče, Srba Troického a také u pořadatele Novaka Djokoviče. Na organizátory Adria Tour, včetně aktuální světové jedničky, se od pondělí snáší vlna kritiky za uspořádání této exhibiční série turnajů, během které se na hygienická opatření nebrala příliš zřetel.

„Je to pro nás všechny velké ponaučení, abychom brali věci velmi vážně a měli co nejvíce bezpečnostních opatření,“ uvedl Murray v reakci na rozšíření nákazy mezi profesionální tenisty.

O něco ostřejší slova volil Nick Kyrgios. „Tohle se stane, když ignorujete protokoly. Tahle situace není vtip. Přeji brzké uzdravení,“ vzkázal australský tenista. „Bylo bezohledné myslet si, že kvůli tenisu stojí takto riskovat,“ napsal na Twitteru Noah Rubin. „Byla to horová show,“ uvedl na sociální síti Bruno Soares.

K celé situaci se vyjádřil i Novak Djokovič, který vydal v úterý tiskové prohlášení. „Tato akce byla uspořádána, abychom pomohli tenistům z Evropy nabrat zápasové zkušenosti. Uspořádali jsme tyto turnaje ve chvíli, kdy byl virus na ústupu. Bohužel, koronavirus je tu stále,“ dodává světová jednička. Chtěl bych se všem moc omluvit. Lituji všech nakažených. Věřím, že budete všichni v pořádku. Podrobím se čtrnáctidenní karanténě a za pět dní budu opět testován,“ vzkázal Djokovič. 

Zaregovali i zástupci ATP. „Přejeme tenistům a zástupcům jejich týmů brzké uzdravení. ATP nadále nabádá k dodržování bezpečnostních opatření, aby se zabránilo šíření viru. Nadále pokračujeme v nastavení preventivních opatření na základně nejnovějších lékařských zpráv a soustředíme se na restart tenisové sezony,“ stojí v oficiálním prohlášení.