Staré Splavy: Čtrnáctiletá Bejlek postupuje do hlavní soutěže! Uspěl také Jiroušek

- Jan Kousal

Druhým dnem pokračoval ve Starých Splavech turnaj můžu a žen pod názvem Macha Lake Open by Crystalex a O pohár solidarity a naděje ČTS by Moneta. Místenku v hlavní soutěži si vybojovala teprve čtrnáctiletá Sára Bejlek, která v úterý vyhrála oba zápasy. Do hlavní soutěže míří nakonec i Bartůňková s Vlkovskou, jelikož se odhlásila Ruska Alexandrovová a v hlavní soutěži vzniklo jedno místo navíc. Mezi muži si vysloužil postup do hlavní soutěže Tomáš Jiroušek a Ondřej Štyler.

Čtrnáctiletá Bejlek postupuje do hlavní soutěže
Sára Bejlek je zatím nejpříjemnějším překvapením kvalifikace ve Starých Splavech. Čtrnáctiletá tenistka zvládla všechny tři zápasy a zahraje si v hlavní soutěži! Bejlek v úterý nejprve porazila Anetu Laboutkovou. „Oba moje zápasy byly super. Přijela jsem si na tento turnaj hlavně zahrát, ale myslím, že hraji velmi slušně,“ okomentovala Bejlek své dosavadní vystoupení v kvalifikaci.

V odpoledním finálovém kole poté narazila na Kristýnu Tomajkovou, kterou porazila dvakrát 6:4 a po třech výhrách si zahraje v hlavní soutěži. 

Pospíšil přehrál Staňka
Jaroslav Pospíšil si zahraje finálové kolo kvalifikace ve Starých Splavech! Zkušený devětatřicetiletý tenista přehrál v úterý Robina Staňka, kterého porazil po vyrovnaném průběhu 6:4, 3:6 a 10:6. Pospíšil se utká v souboji o místo v hlavní soutěži s Tomášem Jirouškem, který vyřadil Jana Plevu ve dvou setech. 

Vlkovská je ve finálovém kole kvalifikace
Veronika Vlkovská je třetí tenistkou, která si zahraje ve Starých Splavech finálové kolo kvalifikace. Aktuálně 1003. tenistka světa porazila Lucii Petruželovou ve dvou setech. Obě aktérky duelu se musely vypořádat i s nepříliš ideálním stavem kurtu. „Odehrály jsme dva gemy a náš duel musel být přesunutý na jiný dvorce. Ale zvládlo se to,“ okomentovala Vlkovská netradiční situaci v rozhovoru pro náš web. 

Alexandrovová se odhlásila ze Starých Splavů
Jekatěrina Alexandrovová (27.) se nepředstaví na turnaji ve Starých Splavech. Předpokládaná největší hvězda tohoto podniku se v úterý odhlásila. Do hlavní soutěže tak postoupí tři kvalifikantky – Sára Bejlek, Nikola Bartůňková a Veronika Vlkovská.

Jiroušek je v hlavní soutěži
Postup do hlavní soutěže vybojoval dvacetiletý Tomáš Jiroušek, který přehrál v odpoledním finálovém kole kvalifikace zkušeného Jaroslava Pospíšila. Jiroušek odvrátil v rozhodujícím supertiebreaku mečbol a zvítězil po setech 0:6, 6:1 a 11:9. 

Štyler porazil Lehečku
Druhým tenistou, který si zajistil postup do hlavní soutěže, je Ondřej Štyler. Mladý český tenista, který přežil v duelu proti Marku Gengelovi tři mečboly, porazil v odpoledním duelu Jiřího Lehečku za hodinu a půl hry po setech 4:6, 6:3 a 10:7. 

2. kolo kvalifikace mužské dvouhry
Marek Gengel – Ondřej Štyler 2:6, 6:4, 9:11
Tomáš Jiroušek – Jan Pleva 6:0, 6:3
Jiří Lehečka – Matthew William Donald 6:4, 6:1
Robin Staněk – Jaroslav Pospíšil 4:6, 6:3, 6:10

2. kolo kvalifikace ženské dvouhry (začátek 11:00)
Sára Bejlek – Aneta Laboutková 3:6, 6:1, 10:7
Nicole Gadientová (SUI) – Kristýna Tomajková 6:4, 4:7, 7:10
Denisa Hindová – Nikola Bartůňková 5:7, 3:6
Lucie Petruželová – Veronika Vlkovská 2:6, 4:6

Finále kvalifikace ženské dvouhry
Sára Bejlek – Kristýna Tomajková 6:4, 6:4
Nikola Bartůňková – Veronika Vlkovská – zrušeno*
*do hlavní soutěže postupuje vzhledem k odhlášení Rusky Alexandrovové Bartůňková i Vlkovská. 

Finále kvalifikace mužské dvouhry
Jaroslav Pospíšil – Tomáš Jiroušek 6:0, 1:6, 9:11
Ondřej Štyler – Jiří Lehečka 4:6, 6:3, 10:7

Macha Lake Open by Crystalex a O pohár solidarity a naděje ČTS by Moneta den po dni:

22.6.
Staré Splavy: Hindová vyřadila nasazenou jedničku, postupuje také čtrnáctiletá Bartůňková