Rio se blíží. Kdo bude hájit české barvy v Brazílii?

- Daniel Kubelka

Olympijské hry v brazilském Rio de Janeiru se pomalu blíží a do jejich startu zbývá necelých sto dní. Mezi tenisově silnými výpravami nebude chybět ani výběr České republiky, který se bude moci na hrách XXXI. letní olympiády opřít o tradiční opory, Tomáše Berdycha či Petru Kvitovou. Kdo však doplní oba naše zástupce z top 10 světových žebříčků pod sochou Krista Spasitele v bojích o olympijské medaile?

Na úvod si pojďme ve stručnosti představit systém kvalifikace na olympijský turnaj. Ta zohledňuje dva hlavní faktory – postavení ve světovém žebříčku k šestému červnu letošního roku a také účast v týmových soutěžích za poslední čtyři sezóny. V singlu může každou zemi reprezentovat maximálně čtveřice tenistů a tenistek, do čtyřhry pak mohou nastoupit nejvíce dvě dvojice. Dohromady však může každý stát na olympiádě reprezentovat maximálně šest mužů a žen, což značně omezuje výběr deblových partnerů v olympijském turnaji.

Mezi ženami se v českém táboře zdá být necelých pět týdnů před koncem kvalifikačních bojů jasno. Na své druhé olympijské hry se již může pomalu chystat sedmá hráčka světového žebříčku, Petra Kvitová. Dlouhodobá česká jednička se v Riu jistě pokusí vylepšit výsledek z předchozí olympiády, kde skončila ve čtvrtfinále na raketě Rusky Marie Kirilenkové. Výkony Kvitové mají pod vedením nového kouče Františka Čermáka vzestupnou tendenci a tak se dvojnásobná wimbledonská vítězka jistě zařadí mezi adeptky na zisk jedné z medailí. Již třetí účast si ve svém olympijském deníku bude moci odškrtnout aktuální světová patnáctka, Lucie Šafářová. Při svém olympijském debutu před osmi lety v Pekingu došla brněnská rodačka do třetího kola, o čtyři roky v později padla hned v úvodním zápase turnaje s domácí Britkou Robsonovou. Šafářová se sice po návratu na kurty po dlouhodobých zdravotních problémech výsledkově trápila, aktuální pražský podnik však, zdá se, nalezl levorukou tenistku v dobré pohodě.

Vůbec poprvé se na hrách letní olympiády představí další hráčka světové dvacítky, Karolína Plíšková. Čtyřiadvacetiletá vítězka čtyř trofejí na okruhu WTA by měla patřit mezi černé koně celého turnaje. Čtvrtou do ženské tenisové party v Riu by měla být 33. žena světového pořadí, Barbora Strýcová. Pro sympatickou Plzeňačku se bude jednat o její druhou účast pod pěti olympijskými kruhy, svou premiéru si Strýcová odbyla již před 12 lety v Aténách. K tehdy osmnáctileté tenistce však nebyl los turnaje příliš přívětivý. Hned v prvním kole na ni totiž čekala světová jednička Justine Heninová-Hardenneová a jak se později ukázalo, Češka padla s pozdější vítězkou celého olympijského klání.

V pavouku ženské čtyřhry se zdá být jistá nominace tří českých tenistek. Vedle aktuálně páté Lucie Šafářové by v Riu neměly chybět ani obhájkyně stříbrných medailí z Londýna, Lucie HradeckáAndreou Hlaváčkovou. Dlouhodobě nejlepší český pár v současnosti drží desátou, respektive dvanáctou příčku mezi ženami deblistkami. Naděje na finálový reparát je tak pro obě velice blízko. Trio českých děvčat pak pravděpodobně doplní některá ze dvojice Karolína Plíšková (24. ve čtyřhře), Barbora Strýcová (32.), jedna z těchto žen pak utvoří deblový pár s již zmíněnou Lucií Šafářovou.

Los mužského singlu by neměl minout nejlepšího českého tenistu posledních let, Tomáše Berdycha. Třicetiletý český hráč se zúčastní již své čtvrté olympiády a vzpomíná se především na jeho debut mezi olympijskými sportovci. V Aténách se tehdy osmnáctiletý Čech postaral snad o největší překvapení tenisového turnaje, když ve druhém kole přehrál světovou jedničku Rogera Federera ve třech setech. V Řecku pak benjamínek českého týmu dokráčel až do čtvrtfinále, kde skončil na raketě Taylora Denta. Olympijský los o čtyři roky později slavného Švýcara postavil Berdychovi do cesty znovu, v utkání třetího kola se Federerovi vydařila odveta a po dvou setech poslal českého tenistu domů. Na svou poslední účast na letní olympiádě nebude rodák z Valašského Meziříčí vzpomínat v dobrém, konec hned v úvodním kole olympijského klání po porážce s Belgičanem Darcisem se nečekal.

Nadějí na účast v Riu drží i dvojice českých tenistů, která sice nefiguruje na pozicích zajišťující právo startu na olympijských hrách, avšak v redukovaném pořadí žebříčku by se přeci jen do Brazílie dostat měla. Prvním ze zmíněných tenistů je aktuálně 63. hráč na světě, Jiří Veselý. Dvaadvacetiletý talent v posledních týdnech vylepšuje doposud nepříliš povedenou sezónu a po semifinále v Monaku a čtvrtfinálovém výsledku z Istanbulu by se v Brazílii mohl dočkat své olympijské premiéry.

O dvě místa hůře umístěný Lukáš Rosol se ve svých třiceti letech může Olympiády zúčastnit vůbec poprvé. V letošní sezoně se dvakrát probojoval do čtvrtfinále na okruhu ATP, v posledních týdnech ale končí brněnský rodák vždy hned v úvodních kolech turnajů. Forma Rosola před srpnovým sportovním vrcholem sezóny tak zůstává velkým otazníkem.

Posledním možným účastníkem brazilské olympiády by se mohla stát nestárnoucí ikona českého tenisu, již sedmatřicetiletý Radek Štěpánek. Vítěz osmnácti deblových titulů na okruhu ATP ještě drží naději na účast v bojích mužské čtyřhry, když v žebříčku mužského deblu drží 34. pozici. K nominaci do Ria sice nejlepšímu českému deblistovi aktuálně nestačí jeho žebříčkové postavení, pravděpodobná je však jeho delegace ITF Olympijským výborem, který rozděluje hned osm míst na základě výkonnosti a národních kvót. Štěpánek by tak pravděpodobně utvořil pár s Tomáš Berdychem, se kterým již pod pěti kruhy dvakrát startoval. Před osmi lety v Pekingu padla česká dvojice s Brazilci Soaresem a Melou v prvním kole, o čtyři roky později svedl los turnaje všechny čtyři aktéry do dalšího souboje, který vyvrcholil až dramatickým setem, jenž v poměru 24:22 urvala brazilská dvojice.

 Největším otazníkem české nominace tak zůstává složení mixu, o kterém se patrně rozhodně až těsně před zahájením olympiády. Smíšené čtyřhry v Riu se mohou zúčastnit tenisté účastnící se ostatních tenisových soutěží her.