VIDEO: A zase ten servis. Zverev předvádí v Chorvatsku nebývalé minely

- Marek Bartošík

Mohlo by se zdát, že servis, podobně jako forhend a bekhend, mají všichni elitní tenisté jako jeden ze základních úderů skvěle zvládnutý. Alexander Zverev, stabilní člen elitní desítky singlového žebříčku, má ale evidentně se svým podáním opět trable.

Exhibiční antukové klání Adria Tour v chorvatském Zadaru, hrané se speciálními pravidly, se nese v poklidném duchu. Tenisté konečně můžou vzájemně změřit síly a užít si atmosféru soutěžních zápasů s kvalitními protivníky před početným publikem.

Minimálně jeden hvězdný účastník se ale potýká s problémy. Třiadvacetiletý Alexander Zverev, jemuž v žebříčku patří sedmá příčka, zaznamenal během dvou krátkých sobotních zápasů celkem 20 dvojchyb!

Hned 12 jich spáchal proti 157. tenistovi žebříčku Danilovi Petrovičovi, s nímž prohrál 3:4(2) a 3:4(1). Zverev v utkání zkazil 12 z 21 druhých podání. Z devíti, které do vymezeného prostoru trefil, proměnil v bod pět.

O několik hodin později se někdejší vítěz Turnaje mistrů na kurt vrátil kvůli duelu s Marinem Čiličem. Vítěze US Open 2014 sice dokázal porazit 4:3(1), 0:4 a 4:3(1), přesto mu radost z vítězství kalilo osm zahraných dvojchyb (čili rovné dva gemy).

Zverevovo trápení na podání není žádnou novinku, už na lednovém ATP Cupu ho úder, který by měl být pro 198 centimetrů vysokého hráče zbraní, přiváděl k šílenství. Ve třech zápasech selhal při druhém podání v 31 případech.

Následně se ale jeho výkon v této dílčí disciplíně rapidně vylepšil, na Australian Open postoupil i díky kvalitním výkonům na servisu až do semifinále, kde ho po boji zastavil Dominic Thiem. Proti Rakušanovi trefil Zverev 16 es a 3 dvojchyby, ve čtvrtfinále proti Stanu Wawrinkovi činila tato bilance dokonce 13:1. Něco podobného by mladý Němec na zadarské antuce jistě bral všemi deseti.