Ve Starých Splavech bude v příštím týdnu startovat česká tenisová elita, hrát budou i muži

- Jan Havlovic

V příštím týdnu je na programu další velký tenisový turnaj pro tuzemskou špičku. Hrát se bude na tradičním místě ve Starých Splavech, kde proběhne turnaj žen a mužů pod názvem Macha Lake Open by Crystalex a O pohár solidarity a naděje ČTS by Moneta. Hlavními hvězdami startovního pole budou grandslamové vítězky Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou. Mezi muži bude očekávanou jedničkou Lukáš Rosol.

U Máchova jezera by se za normálních okolností uskutečnil v tomto týdnu tradiční ženský tenisový turnaj ITF s dotací 60 tisíc amerických dolarů. Pandemie koronaviru pořádání turnaje zhatila, tenisté se však ve Starých Splavech přece jen ukážou. 

Pořadatelé totiž ve spolupráci s Českým tenisovým svazem uspořádali turnaje pro muže a ženy. Akce nesou názvy Macha Lake Open by Crystalex a O pohár solidarity a naděje ČTS by Moneta. 

„Jsem přesvědčen, že tato akce bude pro všechny příznivce sportu konečně něčím, kdy budeme moci alespoň na chvilku zapomenout na děsivé okamžiky pandemie a myslet na něco jiného. Na starosplavských dvorcích můžeme očekávat českou tenisovou elitu,“ láká fanoušky ředitel turnaje Ronald Wawrečka.

Hlavním tahákem ženské části turnaje budou dvě hráčky z elitní stovky světového žebříčku – Ruska Jekatěrina Alexandrovová (27.) a Kateřina Siniaková (54.). Start plánují také Barbora Krejčíková, Lucie Hradecká či obě sestry Fruhvirtovy.

Divokou kartu do nabité ženské kvalifikace si vybojovala šestnáctiletá Lenka Munzarová, která ovládla turnaj dorostenek Macha Lake Open Junior třídy B.

Mezi muži se mohou fanoušci těšit s výjimkou Jiřího Veselého na kompletní českou mužskou špičku. Očekávanou jedničkou bude Lukáš Rosol, kterého ve startovním poli doplní Zdeněk Kolář, Vít Kopřiva, Tomáš Macháč, Adam Pavlásek. Startovat budou i nadějní mladíci Jonáš Forejtek, Jiří Lehečka a Michael Vrbenský. 

„V aktuální situaci bude turnaj pro diváky hodně atraktivní,“ uvedl ředitel turnaje při pohledu na startovní listiny ženského i mužského turnaje. 

Obě akce proběhnou ve Starých Splavech v příštím týdnu. V pondělí a v úterý je na programu tříkolová kvalifikace. Od středy se rozběhne hlavní soutěž systémem čtyř skupin po čtyřech hráčích. Vítězové skupin se posléze střetnou v sobotních semifinálových bojích a turnaj vyvrcholí v neděli finálovými souboji.

Tenisové zápasy budou zpřístupněny divákům. Od pátku do neděle bude zápasy přenášet v živých přenosech stanice O2 TV Sport.