Prodlouží přestávka kariéry veteránům? Nadal vyjádřil obavy

- Jan Vojkůvka

Pandemie koronaviru ochromila tenisové prostředí na téměř půl roku. Od března až do srpna jsou profesionální okruhy stopnuté a návrat nebude snadný. Ví to i Rafael Nadal, který odmítá nejrůznější spekulace odborníků o tom, že pauza prospěje zejména starším hráčům.

Podobné zprávy se objevují neustále. Přestávka, jež je způsobena pandemií koronaviru, prodlouží kariéru největším hvězdám, kteří už nepatří mezi nejmladší. Mohou si více odpočinout, načerpat síly, doléčit šrámy...

Jenže jaká bude realita? Podle Rafaela Nadala rozhodně nebude tak růžová, jak si každý myslí. Mnohé prozradí až praxe, a to i například s ohledem na Rogera Federera, který se vrátí na kurty dokonce až v příští sezoně.

Může být dlouhé volno pro veterány skutečné prospěšné? „Myslím, že dlouhá pauza je pro starší tělo naopak náročnější než pro mladší, protože je pak mnohem těžší se vrátit stoprocentní,“ řekl Nadal, který oslavil 34. narozeniny.

Náročnost kalendáře je u tenistů velmi specifická. Sezona trvá bezmála 11 měsíců, v jejím průběhu mají jen krátká volna a ani po konci ročníku nemohou příliš dlouho zahálet. Vypadnout z tohoto kolotoče na několik měsíců je hodně náročné. A podle Nadala právě pro veterány o to více, byť zároveň volné mohou využít jako možnost k dobití energie.

Na druhou stranu, starší tenisté už mají něco za sebou. Prožili si nejrůznější zranění a vědí, jak to při návratech po dlouhých pauzách chodí.

„Samozřejmě, jsme zkušenější než mladí hráči. Mám zkušenosti se zraněními, kterými jsem si prošel, takže v určitých ohledech vím, jak provést comeback,“ podotkl. Zároveň však dodal, že nečekaně dlouhé volno nejspíš nebude mít pozitivní vliv na délku kariéry. „To nikdo netuší a nemohu říct, jestli budeme schopni hrát déle.“

„Nikdy se už nedozvíme, jak by to bylo, kdyby tato pandemie nebyla. Žiji v zemi, kde jsme dva a půl měsíce nemohli vyjít z domu. Trénuji až posledních několik týdnů,“ poodhalil nástrahy, které naopak starším tenistům uškodili. „Dva a půl měsíce jsem nedržel raketu v ruce, protože nemám doma tenisový kurt.“

„Jak si asi dovedete představit, musím teď začínat krůček po krůčku, abych předešel zranění,“ přiznal obavy. „To je nejdůležitější. Abych se nezranil, musím trénovat postupně a krok za krokem navyšovat zátěž. Vlastně trénuji jen několik dní v týdnu a někdy třeba jen hodinu,“ dodal.

I z jeho slov a obav je patrné, že dlouhá pauza pro něj nebyla zrovna prospěšná. Opak je totiž pravdou. Navzdory názorům expertů, podle kterých si veteráni díky volnu prodlouží kariéru. Pro bývalou světovou jedničku je realita trochu odlišnější...