Newyorský experiment se Čechům nezamlouvá. Takovou izolaci si představit nedokážeme, říkají

- Johan Čáp, Marek Bartošík

US Open 2020 by se přece jenom mělo odehrát. Od předchozích ročníků se však bude výrazně lišit – nebude se hrát kvalifikace, hráči se nejspíše nebudou moci jen tak projít po městě a volný čas budou trávit na hotelovém pokoji s jediným členem realizačního týmu. Víc si jich s sebou s ohledem na přísná kritéria kvůli pandemii koronaviru vzít nemůžou.

Tenisový kolotoč se v srpnu opět naplno rozjede, podmínky však ani zdaleka nebudou standardní. To platí především o dvojici turnajů Cincinnati a US Open, které se budou hrát v New Yorku od poloviny srpna do poloviny září. Podle aktuálních plánů budou tenisté a tenistky celou dobu, tedy přibližně pět týdnů, uzavřeni na hotelu s nejvýše jedním členem realizačního týmu. Zbytek času stráví na kurtech.

„Moc si to představit nedokážu. Takovou dobu to jen málokdo skousne. Řekl bych, že je to nejčernější scénář, jaký hrozí,“ vyjádřil se Jiří Veselý, který má jako jediný český singlista jistotu účasti.

Snad až klaustrofobické podmínky pro dvojici turnajů v New Yorku se nezamlouvají ani Kateřině Siniakové a Barboře Krejčíkové. Obě poměrně čerstvou novinku o opětovném rozjetí sezóny a plánovaném režimu na prestižních amerických kláních zatím nestihly důkladněji promyslet.

„Je to překvapivé rozhodnutí,“ neskrývala Siniaková. „V této situaci si nejsem jistá, jestli bych do New Yorku jela. Izolace a časté testy by byly jistě nepříjemné, ale to bych nějak překousla. Největší strach mám z toho, že bych měla pozitivní test a musela bych tam zůstat,“ doplnila.

Její deblová parťačka Krejčíková podobně zmínila, že není příliš smysluplné cestovat mimo Evropu. „Samozřejmě ale záleží na vývoji situace. Když se situace bude zhoršovat, můžou to kdykoliv zrušit. Myslím, že času na rozhodování je hodně,“ uvedla Krejčíková, pro niž má specifické US Open 2020 i jednu nespornou výhodu.

„Jelikož se nebude hrát kvalifikace, asi se dostanu přímo do hlavní soutěže dvouhry,“ zmínila 115. tenistka žebříčku dvouhry.