Těžké podmínky? Měl by si zahrát turnaj ITF, rýpla si další Američanka do světové jedničky

- Filip Lefenda

Novak Djokovič je vinou svého odmítavého postoje vůči přísným podmínkám letošního US Open v posledních dnech terčem kritiky. Po Američance Danielle Collinsové se do světové jedničky opřela nyní i její krajanka Sachia Vickeryová.

Djokovič se před časem nechal slyšet, že pokud se tenisová sezóna rozjede již během srpna, americké turnaje vynechá. Srbovi se nelíbí podle něj až příliš přísná bezpečnostní opatření, zejména pak pravidelné testování na koronavirus, povinná čtrnáctidenní karanténa a omezení doprovodu na jedinou osobu.

A slovo světové jedničky má pochopitelně váhu, čehož se po Collinsové zalekla rovněž Sachia Vickeryová. „Měl by si zkusit zahrát turnaj ITF s dotací 60 tisíc dolarů v Alabamě. Pak by teprve poznal, co jsou to těžké podmínky,“ rýpla si aktuálně 158. žena pořadí WTA.

Ta se po dlouhé pauze na soutěžní zápolení těší. Na příjmech z turnajů je podobně jako drtivá většina hráček závislá. „Je to od něj docela sobecké. Většina tenistů se nemůže dovolit velké týmy o sedmi nebo osmi lidech. Většina z nás cestuje s jedním člověkem. Měl by myslet i na ostatní,“ zlobí se pětadvacetiletá Američanka.

„Má samozřejmě právo mít v týmu, kolik lidí chce. Nemyslím si ale, že by omezení počtu byl až takový problém. Hlavně, když se bude zase hrát,“ přeje si vítězka čtyř singlových turnajů kategorie ITF, která hrává od půlky května pouze menší exhibiční turnaje ve Spojených státech.

Vickeryová nevidí problém ani v absenci fanoušků. US Open se totiž bude hrát za zavřenými dveřmi. „Nevadí mi to. Na menších turnajích také není zrovna mnoho diváků,“ má jasno někdejší 73. hráčka planety.

Organizátoři US Open během úterních odpoledních hodin vydali prohlášení o tom, že se letošní ročník turnaje uskuteční v původním termínu, tedy od 31. srpna do 13. září. Zelenou dostali od guvernéra Andrewa Cuoma. Hrát se ovšem bude bez diváků.