Bývalá světová jednička po třech letech odehrála zápas. Nevím, jestli to je comeback, říká

- Jan Vojkůvka

Byla jednou z nejvýraznějších tváří odcházející generace tenistek. Pětatřicetiletá Jelena Jankovičová, bývalá světová jednička, nikdy oficiálně neukončila svou kariéru, ale tenis od léta 2017 nehrála. Až do teď.

Jankovičová se představila po boku Novaka Djokoviče v páteční smíšené čtyřhře proti legendárnímu Nenadu Zimonjičovi a teprve devatenáctileté Olze Danilovičové. Zápas, kterým se oslavil start charitativní Adria Tour, nakonec právě Jankovičová s Djokovičem vyhráli 7:6(6).

Srbské tenistce, která od porážky s Petrou Kvitovou na US Open 2017 nehrála, aplaudovalo bezmála dva tisíce lidí. Bylo to poprvé, co se postavila na kurty nejen od zmíněné porážky, ale také od operace oka, kterou absolvovala v květnu 2018.

„Dala jsem se zcela dohromady, ale nevím, jestli to je comeback,“ přiznala Jankovičová rozpaky během tiskové konference po utkání.

„Tohle bylo poprvé, co jsem držela po hodně dlouhé době raketu, a byla jsem nadšená jako dítě v obchodě se sladkostmi,“ smála se sympatická hráčka, jež má na kontě i grandslamovou trofej. Tu získala už v roce 2007 ve Wimbledonu, a paradoxně právě ve smíšené čtyřhře, v níž se představila i v pátek v Bělehradě.

Jankovičová během kariéry vyhrála celkem 15 singlových trofejí. V roce 2008 došla až do finále US Open a v ten samý rok se také stala světovou jedničkou ve dvouhře. Vyhrála celkem 644 profesionálních zápasů v singlu a dozajista by chtěla svou bilanci ještě vylepšit. Je to ale vůbec možné?

„Dveře mám otevřené, vlastně jsem nikdy oficiálně neukončila kariéru. Ale teď žiji trochu jiný život,“ přiznala Srbka, jež moc dobře ví, že odehrát charitativní zápas je něco jiného, než se pokusit o plnohodnotný návrat na dvorce.

„Bylo to úžasné,“ řekla k možnosti zahrát si před publikem ve společnosti takových hvězd. „Ale návrat na okruh je velmi odlišná záležitost a náročný proces,“ dodala.

Chuť do tenisu ovšem Jankovičové nechybí. A byť na okruhu WTA tři roky nehrála, úplně uzavřít dvířka pro návrat nechce...