Barvy pro budoucnost ČTS by Moneta: Červený tým slaví výhru, za ten Bílý bodovali Veselý i Siniaková

- Redakce

Zbrusu nová soutěž smíšených družstev s názvem Barvy pro budoucnost ČTS by MONETA měla v pátek na programu druhý hrací den. První výhru v sérii slaví tým Červených, který získala už ve dvouhrách potřebných pět, resp. patnáct bodů. K vítězství dokráčel i díky velkému obratu Veselého a bodu Siniakové Bílý tým.

Kolodziejová ztratila jediný gem
Miriam Kolodziejová ztratila v utkání s krajankou Barborou Miklovou pouze jediný gem a po suverénní výhře 6:1 a 6:0 zapsala šestý bod žlutého týmu. Třiadvacetiletá Kolodziejová sebrala v duelu o rok mladší protivnici všechna její podání.

Laboutková zaskočila Detiuc
Aneta Laboutková získala skalp favorizované Anastasie Detiuc, kterou porazila po setech 6:4 a 7:6(5). V prvním dějství se ukázal být klíčovým brejk z páté hry, kterého docílila Laboutková čistým způsobem. Ve druhé sadě pak musela za stavu 4:5 odvracet setbol. I v tiebreaku měla za stavu 5:4 mírně navrch protivnice s moldavskými kořeny, Laboutková ale stav třemi body v řadě otočila a dovedla tak duel do zdárného konce.

Nouza nečelil jedinému brejkbolu
Výborné utkání sehrál proti Tomáši Jirouškovi Petr Nouza. Zástupce žlutého týmu nečelil během celého duelu ani jednomu brejkbolu, sám pak dokázal jednadvacetiletý Nouza krajanovi třikrát servis sebrat a zvítězit tak zaslouženě 6:2 a 6:3.

Palicová se po pomalějším začátku rozjela
Bod na konto Červeného týmu připsala Barbora Palicová. Ta v duelu s Andreou Novou prohrávala po čtyřech gemech 1:3, poté ale zařadila vyšší rychlostní stupeň a povolila soupeřce ve zbytku zápasu už jen jediný gem, aby ji dorazila kanárem. 

Kilnarová vzdorovala hráčce TOP 30
Velký zápas má za sebou na akci Barvy pro budoucnost Monika Kilnarová. Dvacetiletá Češka, jež uzavírá v ženském žebříčku pátou stovku, statečně vzdorovala obrovské favoritce Jekatěrině Alexandrovové. 27. hráčka světa a vítězka letošního turnaje WTA v čínském Šen-čenu získala úvodní dějství až v samotné koncovce poměrem 7:5. Ve druhém setu už se do hry Kilnarové vložilo více chyb, zatímco Ruska počet svých omezila a vyhrála tak 7:5 a 6:2.

Krumich deklasoval Jeníčka
Martin Krumich splnil roli obrovského papírového favorita a porazil krajana Jiřího Jeníčka dvakrát 6:1. Teprve sedmnáctiletý tenista přiblížil výhrou nad o tři roky starším protivníkem Červený tým k vítězství. Aktuálně mu k němu scházejí už jen dva body.

Vrbenský nadělil dva kanáry
Dvacetiletý Michael Vrbenský opět potvrzuje výbornou formu. Vítěz podniku O pohár prezidenta ČTS neměl v pátek slitování s krajanem Markem Gengelem, s nímž ani ve čtvrtém vzájemném utkání neprohrál sadu. Vrbenský dokonce neztratil v utkání jediný gem a za pouhých 40 minut nadělil o čtyři roky staršímu krajanovi dva kanáry.

Rosol nedal Nejedlému šanci
Klíčový patnáctý bod přidal na konto Červeného týmu Lukáš Rosol, jenž nedal šanci Pavlu Nejedlému. Ten schytal v prvním setu kanára, v tom druhém pak získal dva gemy. Červení díky vítězství mnohonásobného českého reprezentanta vyhráli už patnáctý zápas a zdolali tak metu pro výhru v sérii.

Paulson padl po maratonu s Dudou
Dlouhé dvě a půl hodiny trval zápas mezi Andrewem Paulsonem a Filipem Dudou, v němž oba získali po jedné sadě díky vyhranému tiebreaku. Rozhodující dějství už se ale stalo překvapivě jasnou záležitostí hostujícího Dudy, jenž favorita přemohl 7:6(2), 6:7(3) a 6:1.

Červený tým – Žlutý tým 16:10
Barbora Miklová – Miriam Kolodziejová 1:6, 0:6
Aneta Laboutková – Anastasia Detiuc 6:4, 7:6(5)
Tomáš Jiroušek – Petr Nouza 2:6, 3:6
Barbora Palicová – Andrea Nová 6:4, 6:0
Monika Kilnarová – Jekatěrina Alexandrovová (RUS) 5:7, 2:6
Michael Vrbenský – Marek Gengel 6:0, 6:0
Andrew Paulson – Filip Duda 6:7(2), 7:6(3), 1:6
Martin Krumich – Jiří Jeníček 6:1, 6:1
Lukáš Rosol – Pavel Nejedlý 6:0, 6:2
Tadeáš Paroulek – Toby Alex Kodat (USA) 6:3, 6:2

Bolardt, Řeháček – Nouza, Vocel 6:7(5), 0:6

Forejtek musel po pěti gemech skrečovat
Souboj mladíků mezi Jonášem Forejtkem (modrá) a Jiřím Lehečkou (bílá) měl velmi krátkého trvání. Prvně jmenovaný vedl v úvodním setu 3:2, když musel pro zraněné zápěstí duel skrečovat. Devatenáctiletý talent uklouzl na čáře a zalehl si ruku. Bílý tým si tak připisuje velmi rychle desátý bod.

Souboj mladých nadějí pro Bartůňkovou
Modrý tým zaznamenal sedmý bod. Postarala se o to v souboji tenisových nadějí teprve čtrnáctiletá Nikola Bartůňková, která porazila o rok mladší Brendu Fruhvirtovou ve třech sadách 6:2, 3:6 a 6:4.

L. Fruhvirtová splnila roli favoritky
Co se nepovedlo Brendě, toho docílila starší ze sester Fruhvirtových. Favorizovaná Linda nezaváhala v duelu patnáctiletých tenistek proti Amélii Šmejkalové a zvítězila hladce 6:3, 6:2.

Papírové předpoklady naplnil i Svrčina
Bílý tým přiblížil k vítězství v sérii Dalibor Svrčina. Ten nezaváhal s krajanem Jiřím Barnátem. „Chtěl jsem si zápas užít a hrát uvolněně. To se mi ze začátku dařilo. Hrál jsem trochu lépe než včera. Jsem rád, že jsem vyhrál,“ hodnotil triumf 7:5 a 6:4 nadějný sedmnáctiletý Čech.

Veselý otočil drama se Šafránkem
Jiří Veselý otočil v TOP lize ČTS tuhou bitvu s Václavem Šafránkem a vydřel bílým další důležitý bod! Česká jednička sice ztratila první sadu poměrem 4:6, stejným výsledkem ale dovedla duel do rozhodujícího dějství. To nepřineslo jediné ztracené podání, když Šafránek nevyužil v průběhu setu tři brejkboly a Veselý dva. Vyrovnaný zápas tak vyústil v dramatický tiebreak, v němž zvítězil 7:3 favorit.

Siniaková přehrála Černou
Kateřina Siniaková si připsala po čtyřech prohrách konečně singlové vítězství. Aktuálně 54. hráčka světového žebříčku uspěla v TOP lize ČTS v pátečním odpoledním zápase v souboji s šestnáctiletou Agátou Černou, kterou porazila po setech 6:2, 6:0.

„Byla jsem nervózní. Přece jen, Katka je světová hráčka. Myslím si, že můj výkon zase tak špatný nebyl,“ hodnotila šestnáctiletá Černá vystoupení proti hráčky z první stovky světového žebříčku. 

Šátralova výhra ukončila program na Štvanici
Jan Šátral zvítězil v souboji s Vítem Kopřivou, když celý duel rozhodoval po dohodě obou týmů až závěrečný supertiebreak. Šátral zvítězil po setech 6:4, 5:7 a 10:3. Tento duel byl zároveň posledním v rámci pátečního programu na Štvanici, z vítěztví se raduje Bílý tým. „Zápas byl plný šancí na obou stranách. Byly to vyrovnané sety. Myslím si, ze jsme předvedli docela hezké utkání,“ glosoval zápas Vít Kopřiva.

Modrý tým – Bílý tým 10:15
Jonáš Forejtek – Jiří Lehečka 3:2 skreč Forejtek
Nikola Bartůňková – Brenda Fruhvirtová 6:2, 3:6, 6:4
Amélie Šmejkalová – Linda Fruhvirtová 3:6, 2:6
Jiří Barnát – Dalibor Svrčina 5:7, 4:6
Václav Šafránek – Jiří Veselý 6:4, 4:6, 6:7(3)
Denisa Hindová – Linda Nosková 4:6, 1:6
Ondřej Štyler – Daniel Siniakov 4:6, 6:1, 6:2
Adam Pavlásek – David Poljak 7:6 (2), 6:1
Jan Šátral – Vít Kopřiva 6:4, 5:7, 10:3
Agáta Černá – Kateřina Siniaková 2:6, 0:6

*čtyřhry se hrát nebudou