Kdyby něco, tak mě někam postav! smála se Kvitová. Jak fungovala čtyřhra se Strýcovou?

- Radek Štohl, MIchal Hladký

Během čtvrtečního odpoledne se pro českého fanouška naskytl netradiční zážitek. Teprve potřetí v kariéře si společnou čtyřhru zahrály Petra Kvitová s Barborou Strýcovou, které nakonec prohrály s dvojicí Miriam Kolodziejová, Jesika Malečková 5:7, 0:6. Obě hráčky však ani přes prohru nebyly zklamané. „Výsledek samozřejmě není optimální. Nechci říct, že jsme to neřešily, ale spíše jsme to braly jako trénink," řekla po zápase Barbora Strýcová.

Kdo by si myslel, že souhra v týmové soutěži Barvy pro budoucnost ČTS by Moneta byla ojedinělá, tak se pletl. Češky spolu poprvé nastoupily před třinácti lety ve Fed Cupu, tehdy nestačily na fantastické duo Nuria Llagosteraová Vivesová, Virginia Ruanová Pascualová, se kterým prohrálo 4:6, 1:6. 

Pamatovaly si tak hráčky, kdy sehrály druhý společný debl? „Tohle ví Barča," usmívala se Kvitová, jejíž slova se téměř potvrdila. „Hrály jsme spolu v roce 2015, nebo 2016, bylo to v Dubaji," reagovala okamžitě Strýcová, přičemž správná byla druhá možnost. Češky na lukrativním podniku zvládly úvodní kolo se ztrátou jediného gemu, do dalšího střetnutí již nenastoupily.

O čtyři roky později se jejich spolupráce minimálně na jeden zápas obnovila. Jak tentokrát k jejich spojení došlo? „Dlouho dopředu jsme věděly, že něco podobného se chystá. Barča mi v úterý napsala, jestli si nezahrajeme spolu. Přišlo mi to jako dobrý nápad," neváhala Kvitová.

Zkušená dvojice do čtvrtečního zápasu nevstoupila ideálně, prohrávala 1:3. Čtyřmi získanými gemy v řadě ale otočila na 5:3 a měla na dosah zisk úvodní sady. To se však nepřihodilo, do konce utkání neuhrála jedinou hru.

„Jelikož čtyřhru moc nehraji, tak jsem zápas vnímala hodně pozitivně. Jsem ráda, že jsme si ji s Barčou zahrály místo tréninkové jednotky. Bylo tam hodně servisů, returnů, volejů," nacházela Kvitová kladné záležitosti prvního dne této týmové soutěže.

„Lepší je hrát takové zápasové body než trénink. Vyzkoušely jsme si pár věcí. Výsledek samozřejmě není optimální. Nechci říct, že jsme to neřešily, ale spíše jsme to braly jako trénink," vyjádřila se k samotnému duelu loňská vítězka wimbledonské čtyřhry.

Její spoluhráčka následně prozradila, s čím šly na kurt. „Před zápasem jsem jí říkala: „Kdyby něco, tak mě někam postav a já tam budu," líčila Kvitová se smíchem. Poté ale na chvíli zvážněla. „Dirigovala, kam kdo má jít. Byla to její práce. Spíše jsem měla být dělník odzadu, co to tam bude střílet, což se mi také úplně nedařilo," pokračovala dvojnásobná držitelka titulu z Wimbledonu.

Strýcová zároveň nezapomněla pochválit soupeřky, které předváděly kvalitní tenis. „Neměly jsme moc příležitostí, co vytvářet. Naše soupeřky nám moc šancí nedaly, hrály skvěle. V zápase nás přehrály. Překvapily mě. Neměly co ztratit, hrály topový tenis," uzavřela Strýcová.