Plány na konec odkládá? Indický veterán chce dokončit grandslamové století

- Jan Vojkůvka

Rok 2020 měl být jeho posledním na profesionálním okruhu. Šestačtyřicetiletý Leander Paes je ve věku, kdy tenisté už dávno pověsili raketu na hřebík. Jenže pandemie koronaviru jej nutí přehodnotit své plány, jelikož stále má před sebou cíle, kterých chce dosáhnout.

Bývalá deblová jednička, která už příští týden oslaví 47. narozeniny, se chtěla s tenisem loučit letos. Právě v této sezoně totiž měl dokončit úctyhodné grandslamové století a zúčastnit se svých rekordních osmých olympijských her.

Jenže osud tomu chtěl jinak.

„Olympiáda je pořád daleko. A v tuto chvíli je pro mě nepředstavitelné, že by sezona byla restartována v červenci nebo srpnu. Možná začne v říjnu nebo listopadu,“ přemítal Paes. Ten své tenisové adieu hodlá ještě přehodnotit, byť si uvědomuje, že další rok mezi profesionály by byl ještě náročnější. Čas totiž zastavit nelze.

„Spolu s mým týmem jsme připraveni na restart a hodláme ještě přehodnotit situaci, jestli ještě zkusíme jednu poslední jízdu v roce 2021 nebo nikoliv,“ podotkl Paes.

Motivací jsou nejen olympijské hry, jež by se měly konat v roce 2021, ale také úctyhodný grandslamový milník.

„Hrál jsem na 97 grandslamech a pokud bych odehrál ještě tři turnaje, zaokrouhlil bych to na stovku, což mě tlačí dál,“ uvedl Paes.

„A také se dostat na osmé olympijské hry, čímž bych zajistil Indii navždy první místo v počtu účastí na olympiádě mezi tenisty,“ zasnil se. „To je něco, co bych chtěl. Ale i kdybych se už nikam nedostal, tak jsem rád za to, co jsem v kariéře dokázal,“ dodal vítěz 18 grandslamových titulů.

Jediným opravdovým Paesovým problémem je v současné době jeho žebříčkové postavení. Ve čtyřhře figuruje až na 115. místě světa, což by mu mohlo způsobit při plnění svých posledních dvou kariérních cílů obtíže.