Vítězka Wimbledonu šokovala. Čím pobouřila veřejnost?

- Radek Štohl

V roce 2013 slavila titul z wimbledonské dvouhry. O sedm let později si však proti sobě poštvala veřejnost. Někdejší sedmá hráčka žebříčku dvouhry Marion Bartoliová se totiž v povídání pro Tennis Majors opřela do účastníků čtyřhry.

Během tehdejšího ročníku Wimbledonu startovala jako patnáctá nasazená, o kvalitách na trávě však Marion Bartoliová přesvědčila již během předchozích let. V roce 2007 došla do finále třetího grandslamu sezóny, o čtyři roky později si připsala čtvrtfinálovou účast. Vše vyvrcholilo v sezóně 2013, kdy bez ztráty setu ovládla nejslavnější turnaj světa. Následující měsíc ukončila kariéru, comeback před dvěma lety se nakonec neuskutečnil.

Nyní se pětatřicetiletá Francouzka po delší době připomněla. Podle jejího názoru by se během roku neměly pořádat turnaje čtyřhry, což prozradila v rozhovoru pro Tennis Majors. „Vím, že si tímto vyjádřením přátele nezískám, ale prostě to říct musím," uvedla Bartoliová na samotný úvod.

„Upřímně nerozumím tomu, proč se během sezóny hrají různé soutěže čtyřhry. Pochopím to u grandslamových turnajů a olympijských her, jelikož čtyřhra je součást tenisové historie. Momentálně však objíždím turnaje a vidím, že deblisté disponují početnými týmy, okolo nich působí přibližně šest lidí," pokračovala bývalá hráčka, která se v žebříčku čtyřhry vyšplhala na patnáctou příčku.

Následně popsala, jak to chodilo v době, kdy sama působila na okruhu WTA. „Když jsem hrála jako singlistka, tak jsem nebyla schopna platit tým šesti lidí na plný úvazek. Oni si to můžou dovolit. A to hrají jen čtyřhru!" řekla rozhořčená semifinalistka čtyřhry US Open z roku 2003.

Bartoliová zároveň nesouhlasí s tím, aby během tenisové pauzy způsobené opatřeními z koronaviru zmínění tenisté obdrželi finanční podporu. „Proč tyto peníze radši nedáme hráčům z kvalifikací, kteří hrají na challengerech? Prostě tomu nerozumím. Ve čtyřhře nemusíte vynaložit stejné úsilí jako ve dvouhře, nemusíte tolik trénovat. Netuším, zda bychom čtyřhru měli úplně pozastavit. Řešením by ale mělo být, aby dostávali méně peněz," dodala na závěr.

Na komentáře vítězky osmi singlových titulů zareagoval známý tenisový novinář José Morgado, který na oficiálním twitterovém účtu zveřejnil listinu prize money z letošní dosavadní sezóny Jak lze z ní vyčíst, nejlépe si vede sedmý deblista světa Joe Salisbury, jenž pobývá na 39. místě. V TOP 50 ho už jen doplňuje jednačtyřicátý Rajeev Ram.