O pohár prezidenta ČTS: Kvitová na úvod nezaváhala. Veselý s Rosolem vypadli

- Jan Vojkůvka, Radek Štohl

Petra Kvitová postoupila do semifinále turnaje O pohár prezidenta ČTS. První nasazená ve čtvrtfinále porazila Barboru Krejčíkovou ve dvou setech, ačkoliv na začátku druhé sady musela dohánět manko. Úvodní hrací den turnaje se neobešel bez překvapení. Lukáš Rosol nestačil na Víta Kopřivu, jeho daviscupový parťák Jiří Veselý odpoledne vypadl s Michaelem Vrbenským.

Souboj mladíků ustál Lehečka
Také mužská část turnaje O pohár prezidenta ČTS poznala kompletní čtveřici semifinalistů. V závěrečném čtvrtfinále uspěl Jiří Lehečka (612.), který si vyšlápl na Tomáše Macháče (255.) po setech 7:6(7), 1:6, 10:6. Během úvodního setu si mladě naděje vyměnily po jednom servisu, sada dospěla do tiebreaku. Ve zkrácené hře Lehečka vedl již 5:0, Macháčovi se podařilo srovnat na 6:6, a posléze 7:7, sadu přesto získal Lehečka. Ve druhém setu dominoval Macháč, dostavil se tak super tiebreak. Do něj tentokrát lépe vstoupil zkušenější hráč, který ale neudržel stav 5:2, od této chvíle vyhrál jediný míček. Z postupu se tak radoval Lehečka.

„I přes menší výpadek ve druhém setu jsem se svým výkonem spokojený. Předvedl jsem to, co jsem chtěl. Po dlouhé době to byl turnajový zápas, sice v takových podmínkách, ale myslím si, že jsem to zvládl dobře a předvedl dobrý tenis," zhodnotil duel osmnáctiletý Jiří Lehečka.

Siniaková je poslední semifinalistkou
Turnaj O pohár prezidenta ČTS zná kompletní kvarteto semifinalistek. Karolínu Muchovou, Barboru Strýcovou a Petru Kvitovou doplnila Kateřina Siniaková (54.), která porazila Lucii Hradeckou (470.) 6:3, 6:4. Siniaková ve čtvrté hře ztratila podání, třemi gemy v řadě otočila stav ve svůj prospěch. Ačkoliv se soupeřce vydařil druhý brejk, mladší z Češek potřetí uspěla na returnu, první set nakonec zamířil na její stranu. Hradecká ve druhém setu vedla již 4:1, Siniaková ale pěti úspěšnými hrami za sebou zvrátila průběh sady na své konto, a postoupila mezi čtyři nejlepší hráčky turnaje.

„Byl to těžký zápas. Ani jsem to nečekala. Asi jste si všimli, že jsem trochu pozměnila servis. Byla jsem hodně nervozní, jak mi to půjde. Opravdu jsem nečekala, že budu nervozní až tak. Jsem ráda, že to bylo něco jiného než trénink. Mohla jsem si to vyzkoušet i v zápase, zjistila jsem, jaké mám další nedostatky," smála se po utkání Kateřina Siniaková.

Kvitová potvrdila roli favoritky
Petra Kvitová (12.) úspěšně zvládla vstup do turnaje O pohár prezidenta ČTS. Největší favoritka si ve čtvrtfinále poradila s Barborou Krejčíkovou (115.) 7:6(3), 6:2. První drama se odehrálo od páté do osmé hry, kdy si tenistky shodně dvakrát vyměnily servis. O vítězce nakonec rozhodl tiebreak, ve kterém Kvitová pětkrát uspěla při servisu protihráčky. Do druhého setu lépe vstoupila Krejčíková, která při vlastním servisu vedla 1:0 a 40:0, vinou tří dvojchyb ale brejk nepotvrdila. Ve zbytku sady Kvitová ještě dvakrát uspěla na returnu.

„Za vítězství jsem ráda. Nemohla jsem z mé strany čekat excelentní úroveň, nejlepší tenis jsem hrála ke konci zápasu. Začátek byl vyrovnaný, měla jsem to rychleji urvat. Nakonec si myslím, že jsme obě předvedly docela dobrou úroveň tenisu. Docela jsem se bála, jaké to bude hrát bez lidí, publikum je pro mě nejdůležitější. Ale i tak jsem hrála o dost lépe než při tréninku," reagovala na utkání Petra Kvitová.

Mezi muži skončil také Veselý
Jiří Veselý (65.) na turnaji O pohár prezidenta ČTS dohrál již po úvodním zápase. Nejvýše nasazený ve čtvrtfinále nestačil na Michaela Vrbenského (402.), se kterým prohrál 6:4, 3:6, 4:10. Veselý do zápasu vstoupil brejkem, servis si do konce setu bez problémů hlídal. Ve druhém setu postupně nevyužil čtyři brejkboly, naopak jediný nabídnutý v šesté hře jeho mladší soupeř využil. Závěrečný super tiebreak zásluhou tří minibrejků ovládl Vrbenský.

„Nejtěžší bylo udržet koncentraci, udržet si motivaci. Zápas se nějak vyvíjí, láme. Nemá nějaký náboj, je to spíš tak, jako byste trénovali. Je to první utkání po delší době, jsem tedy rád, že se odehrálo. Je pro nás všechny důležité, abychom se dostali do nějakého zápasového rytmu. Až to vypukne, tak abychom byli připraveni," řekl po překvapivém vyřazení Jiří Veselý.

„Bylo to obtížné pro nás oba. Dlouho jsme nehráli zápas. I ty tréninkové duely, které hrajeme, tak mají většinou set a kousek, takže teď koncentrace v průběhu opadala. Jsem moc rád, že jsme si mohli zahrát normální zápas. Doufám, že časem budeme hrát více utkání a budeme schopni si zahrát i ve světě," nepřeceňoval vítězství talentovaný Michael Vrbenský.

Strýcová ovládla souboj generací
Turnaj O pohár prezidenta ČTS si přichystal pro tenisové fanoušky také velmi zajímavé srovnání generací. Čtyřiatřicetiletá Barbora Strýcová (31.) ve čtvrtfinále nakonec úřadovala proti teprve patnáctileté Lindě Fruhvirtové (809.), kterou porazila za 76 minut hry ve dvou setech 6:1, 7:5.

Po jasně ovládnutém prvním setu se musela Strýcová v sadě druhé vypořádat s nepříznivým skóre 0:2, ale velmi rychle ztrátu brejku dohnala, soupeřku už k brejkbolu nepustila a ve 12. gemu zaznamenala rozhodující úspěch na returnu.

„Na zápas jsem se těšila, šla jsem si ho užít. Někdo by řekl, že proti Lindě bych mohla být nervózní, ale nebyla jsem. Je to taková oslava tenisu. Linda má před sebou velmi dlouhou cestu, která bude náročná. Když půjde správně, tak bude úspěšná. Přeji ji, ať je hlavně zdravá," nechala se slyšet Strýcová po postupu do semifinále.

„Byl to můj první zápas od března, a hned proti takové dobré hráčce. Ze začátku prvního setu jsem byla nervózní, na utkání a hru Báry jsem si zvykala. Ve druhém setu jsem se do toho více dostala. Báru jsem vždy vnímala, že to na kurtu nikdy nevzdá. Má za sebou výbornou kariéru, má na co být pyšná," prohlásila Linda Fruhvirtová.

Kolář zdolal bývalou juniorskou jedničku
Těžký zápas s dobrým koncem má za sebou Zdeněk Kolář (228.), který si poradil ve čtvrtfinále turnaje O pohár prezidenta ČTS s bývalou juniorskou světovou jedničkou Jonášem Forejtkem (432.) a vyhrál po setech 6:3, 7:5.

Zápas rozhodly pouze dva brejky, na které dosáhl právě Kolář, jenž celé utkání předváděl výborný výkon na servisu a soupeři povolil pouhé dva brejkboly, které navíc odvrátil. V prvním setu Kolář prorazil Forejtkovi servis v šesté hře, ve druhé sadě pak uspěl v 11. gemu.

„Pro mě to byl skvělý zážitek. Myslím si, že na to, že to byl první zápas po skoro třech měsících, tak to mělo dobrou úroveň a oba jsme byli dobře nachystaní,“ uvedl Kolář. „Bral jsem to jako každý jiný zápas či sparing, takže to pro mě nebylo v ničem rozdílné. Přistupoval jsem k tomu s maximální koncentrací a pokorou.

„Jsem hrozně rád za to, že jsem si po dlouhé době mohli zahrát nějaký zápas. Poslední byl na Davis Cupu, který byl v březnu, to je hrozně dlouhá době. I když se to oproti normálnímu zápasu v něčem určitě liší, já to ale bral jako normální zápas, soustředil jsem se na každý bod,“ dodal.

Překvapení hned na začátek
Program úvodního hracího dne začal už v 10:00 a hned první várka zápasů přinesla překvapení. Favorizovaný Lukáš Rosol nedokázal ve čtvrtfinále turnaje O pohár prezidenta ČTS přetavit své zkušenosti v úspěch a v souboji s Vítem Kopřivou prohrál ve dvou setech 6:7(2), 3:6.

V úvodním setu se přitom dostal z krizového stavu 2:5, odvrátil dva setboly a nakonec si vynutil i tiebreak, ale v něm hladce prohrál. Druhou sadu si Kopřiva už pohlídal, tentokrát se dostal do vedení 5:1 a byť o jeden brejk přišel, tak duel úspěšně dopodával.

„Jsem hrozně rád, že jsme po tak dlouhé době hráli soutěžní zápas. Vítězství je pro mě super. Úplně jako ostrý zápas se to počítat nedalo,“ uvedl po utkání Kopřiva. „Oba jsme se moc nehecovali, brali jsme to sportovně. Bez diváků to bylo nemastné neslané, ale koncovky setu už byly pravé zápasové.“

„Byl to zápas po dlouhé pauze, ale snad se tímto dostaneme do zápasového koloběhu,“ řekl Rosol. „Víťa odehrál skvělý zápas. Já se teď připravuju hlavně kondičně, léčím bolístky a moje hra tomu odpovídala. Vždy se mi hraje lépe i pod nějakým tlakem na tour nebo na Davis Cupu.“

Muchová nezaváhala
V ženské části turnaje zahájila čtvrtfinálové boje Karolína Muchová, která potvrdila roli favoritky a postoupila do semifinále. V úvodním utkání proti Kristýně Plíškové předvedla soustředěný výkon a vyhrála 6:3, 6:4. V zápase ani jednou neprohrávala a pouze na začátku druhého setu přišla o vybojovanou výhodu brejku.

„Jsem ráda, že jsme si konečně zahrály takový zápas a že jsme zpátky na kurtu. Bez diváků to bylo nic moc. Povede se vám super úder a je úplné ticho. Dokonce ani trenéři,“ smála se Muchová. „Mně to hodně pomáhá a kvůli tomu se hraje, proto byl zápas takový zvláštní.“

O pohár prezidenta ČTS
Čtvrtfinále mužů (antuka)
Lukáš Rosol – Vít Kopřiva 6:7(2), 3:6
Jonáš Forejtek – Zdeněk Kolář 3:6, 5:7
Jiří Veselý – Michael Vrbenský 6:4, 3:6, 4:10
Jiří Lehečka – Tomáš Macháč 7:6(7), 1:6, 10:6

Čtvrtfinále žen (tvrdý povrch)
Karolína Muchová – Kristýna Plíšková 6:3, 6:4
Barbora Strýcová – Linda Fruhvirtová 6:1, 7:5
Petra Kvitová – Barbora Krejčíková 7:6(3), 6:2
Kateřina Siniaková – Lucie Hradecká 6:3, 6:4


Galerie