Rosol vyrazil trénovat do deště. Hlavně, že fungujeme, řekl před startem turnaje

- Michal Hladký

Lukáš Rosol jako jeden z několika českých tenistů má možnost vrátit se do kolotoče turnajů, které bude pořádat v následujících týdnech ČTS. Před začátkem pilotního podniku této série – turnaje O pohár prezidenta ČTS – podstoupil trénink s Jiřím Veselým. Jak se na první ostré starty těší? A jaké to bude hrát před prázdnými tribunami? Nejen o tom se rozpovídal v rozhovoru pro Tenisový svět.

Jak se cítíte před startem turnaje O pohár prezidenta ČTS?
V dnešním tréninku jsme si s Jirkou Veselým trochu zaťukali. Hráli jsme asi hodinu, hodinu a čtvrt. Zkusili jsme centrální kurt, na který se většinou nedostaneme, hrajeme spíše vzadu. Byl to fajn, sice ze začátku trochu pršelo, ale zahráli jsme si.

Jak jste zmínil, tak chvíli pršelo, dokonce bylo poměrně chladno. Představuje to pro vás problém?
Já to nějak neřeším. Sluníčko nebo prší? Je mi to jedno. Bereme, co je, jsem rád, že hrajeme a můžeme nějak fungovat v téhle koronavirové krizi. Je super, že se konečně vracíme k nějakým zápasům.

Jakým způsobem prožíváte návrat k ostrým zápasům po tak dlouhé době?
Nevím, zda se to dá počítat jako ostrý start. Spíše je to start konečně v nějakém tréninkovém, plném režimu. Bereme to tak, že si zahrajeme pár utkání. Nevím, jestli je turnaj stavěný na to, abychom do zápasů šli v plném nasazení.

Bude to pro vás zvláštní hrát před prázdnými tribunami?
Úplně bez diváků to nebude, na kurtech bude minimálně ten nejužší tým – jeden dva lidi od každého hráče. Nějak se to naskládá, nicméně nevím, co od toho očekávat, bude divné hrát s prázdnými sedačkami.  I tak si myslím, že atmosféru si dokážeme vytvořit sami.

Na turnaj se sjela česká tenisová špička, tenhle formát je ve světě unikátní. Myslíte si, že to pomůže v konkurenceschopnosti našeho tenisu v následujících měsících?
Stoprocentně. Je dobré, se během této pauzy odehraje několik zápasů. Něco se začalo v Německu, četl jsem, že i v USA. Je super, že se tyto zápasy uskuteční. Poměříme si mezi sebou, jak má kdo natrénováno. Jednoznačně jsem pro, doufám, že toho bude víc.

Jsou tu nejlepší čeští tenisté, i spousta členů realizačního týmu reprezentace. Připomíná vám to atmosféru Davisova poháru?
Takhle jsem nad tím nepřemýšlel. Jsem rád, že jsme se tu s kluky takhle sešli. Co jsem se díval, tak tu jsou žebříčkově nejlepší hráči. Jsem rád, že tu v plném tréninkovém režimu máme možnost poměřit síly. Je to taková spíše zábava pro nás.

Jak jste trávil karanténu? Dělal jste něco, na co nemáte jindy čas?
Člověk si najde i jiné činnosti mimo tenis.  Pochopí, že život představuje i jiné věci než sport. To, co mu karanténa vzala, tak mu i v jistém smyslu vrátila. Tím myslím různé výlety a čas, který jsem mohl strávit v domácnosti.